17

Ophef: Rolling Stone zet verdachte Boston als rockster op cover

Jahar Tsarnaev "siert" omslag muziekblad ... Makers: 'Dit past in onze journalistieke traditie'

Er is veel ophef ontstaan over de jongste cover van het Amerikaanse muziekblad Rolling Stone. Op de voorkant staat een foto van een van de verdachten van de dodelijke bomaanslag in Boston. De begeleidende tekst: The Bomber.

In het muziekblad staat een artikel over het leven van Jahar Tsarnaev, een van de verdachten van de aanslag tijdens een marathon in Boston, waarbij drie mensen om het leven kwamen en nog eens honderdvijftig mensen gewond raakten. Journalist Janet Reitman deed in twee maanden tijd tientallen interviews met allerlei mensen uit Tsarnaev’s omgeving. Het resultaat: een coververhaal over, naar eigen zeggen, hoe een charmante jongen met een mooi toekomstperspectief een monster werd.

Het coververhaal lezen kan hier.

Twee grote drogisterijketens weigeren nu bijvoorbeeld de uitgave te verkopen. Volgens critici wordt Tsarnaev afgebeeld als een popster. De reacties stromen op de Facebookpagina van Rolling Stone binnen, terwijl op Twitter opgeroepen wordt tot een boycot.

Ook Thomas Menino, de burgemeester van Boston, heeft inmiddels gereageerd. Hij schrijft in een reactie:

Uw actie is ondoordacht en versterkt het idee dat je roem kunt verwerven door dingen te vernietigen. U zou zich in plaats daarvan moeten richten op de dappere en sterke overlevenden van de aanslagen. Dat zijn de familie en vrienden van de slachtoffers en de vrijwilligers en hulpverleners.

Rolling Stone reageert op alle ophef met een verklaring waarin de makers van het muziekblad zeggen dat hun medeleven uitgaat naar de slachtoffers en nabestaanden. Het omslagverhaal past echter in de journalistieke traditie van het blad, aldus Rolling Stone.

Dzhokhar Tsjarnajev is jong. Hij valt in dezelfde leeftijdscategorie als onze lezers. Daarom is het voor ons belangrijk om de complexiteit van deze zaak te onderzoeken en een verklaring te vinden voor het hoe en waarom van deze tragedie.

Geef een reactie

Laatste reacties (17)