71

Ophoging snelheid verkort duizenden mensenlevens

Minister Schultz baseert zich op een onderzoek dat vele anderen tegenspreekt

Door de ophoging van de maximumsnelheid op snelwegen zullen duizenden omwonenden korter leven vanwege de toegenomen uitstoot van fijnstof en vooral roet. Minister Schultz Haegen (Infrastructuur en Milieu) meent dat Nederland binnen de normen blijft maar met de ophoging van de maximumsnelheid van 80 km per uur naar 100 komt er aanzienlijk meer fijnstof en roet in de lucht.

Uit studies blijkt dat er 1 tot 3 microgram meer fijnstof wordt uitgestoten wanneer 100 km per uur gereden wordt in plaats van 80. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu stelt dat 1 microgram fijnstof al leidt tot een half microgram extra roet waarmee de levensverwachting met drie tot vier maanden wordt ingeperkt.

Zelfs als wordt voldaan aan de normen wordt daarmee de gezondheid van de omwonenden niet beschermd, zegt hoogleraar Bert Brunekreef van de Universiteit Utrecht in de Volkskrant.

Wat hier gebeurt, is het opvullen van de norm. Met als gevolg meer gezondheidsschade dan wanneer de limieten niet worden verhoogd.

Een door het verkeersministerie verordonneerd onderzoek van Grontmij is voor Schultz Haegen te basis geweest voor de geplande snelheidsverhoging. Dit rapport stelt dat de uitstoot van fijnstof bij een snelheidsverandering tien tot dertig keer lager is dan andere onderzoeken beweren.

Wetenschappers wezen er in de Zembla uitzending ‘Stikken langs de snelweg’ op dat de gezondheidsschade van fijnstof flink wordt onderschat. Op vele plekken in Nederland wordt het steeds ongezonder om te wonen. Vanaf 2011 met Nederland voldoen aan twee Europese normen voor fijnstof, maar ging daar de afgelopen jaar al stelselmatig overheen. Het aantal piekdagen ligt dit jaar waarschijnlijk boven die limiet. Als Nederland niet door de keuring komt, loopt ze kans om een boete van enkele honderden miljoenen euro’s te krijgen.

Volkskrant: ‘Duizenden leven korter door extra uitstoot fijnstof’

cc-foto: Chris Zwolle

Laat je niet in de kiem smoren: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (71)