Laatste update 12:16
34

Opkomende economieën bouwen met geleend geld aan een volgende crisis

Vooral opkomende economieën als China (al langer), Turkije en Argentinië dreigen de rest van de wereld een nieuwe crisis in te trekken. Sinds het uitbreken van de kredietcrisis, nu tien jaar geleden, zijn Chinese bedrijven voor zo’n 15.000 miljard dollar extra in het rood komen te staan, meldt De Morgen. Hoewel er onnoemelijk veel gebouwd is met dat geld, staan gloednieuwe steden in China grotendeels leeg. Forbes meldde eerder dit jaar dat met name in sterk groeiende economieën er een drang is naar het bouwen van nieuwe steden die maar langzaam vol lopen met nieuwe bewoners.

Met name in Turkije, maar ook in andere opkomende landen, gebeurt dit voornamelijk met geleend geld (in dollars). Eind 2016 was het percentage aan vreemde valuta in de Turkse bouwwereld liefst 90%. Als vervolgens de Turkse Lira, zoals nu gebeurt, sterk in koers daalt ten opzichte van die dollar, worden die kredieten opeens erg duur en komt een land in problemen.

Zo kan het zijn dat de gloednieuwe buitenwijk Esenyurt in Istanbul groots wordt ontvangen door president Erdogan, maar wie door de wijk loopt, treft alleen half afgebouwde woontorens aan, blijkt uit een verhaal van The Guardian: ‘In woonwijken is alle bouw gestopt,’ zegt Mohamed Karman, een lokale makelaar. ‘Weet je waarom? Materialen. Alles is in dollars, je betaalt in dollars.’ Mexico ging Turkije voor met een schuldencrisis in 1994. Zuidoost-Azië volgde in 1997 en Rusland in 1999) Argentinië, dat aan het begin van het millennium in een crisis terecht kwam, is al sinds mei met de IMF in de slag om het torenhoge rentepercentage te beteugelen. Zo lijkt de wereld zich weer op te mogen maken voor een volgende munt-, financiële- of kredietcrisis.

Cc-foto: Jacob Montrasio

Geef een reactie

Laatste reacties (34)