Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Opkomende economiën krijgen meer invloed in Wereldbank'

  •  
25-04-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
hinden_300.jpg
Oxfam Novib: Arme landen hebben hier niets aan
Opkomende economiën krijgen meer zeggenschap in de Wereldbank. De lidstaten zijn het eens geworden over een hervormingsplan dat dit mogelijk moet maken. Dat zei de Amerikaanse minister van Financiën Timothy Geithner zondag. Ook krijgt de Wereldbank 5 miljard dollar aan kapitaal erbij. Hulporganisate Oxfam Novib zegt dat arme anden niets aan de hervormingen hebben.
Een deel van het nieuwe kapitaal wordt opgebracht door de opkomende economieën die nu dus meer zeggenschap krijgen in het bestuur van de bank. In totaal krijgen ze ruim 3 procent meer stemrecht, waardoor hun gezamenlijke aandeel in de stemmen nu uitkomt op ruim 47 procent. Het stemrecht van Nederland daalt door de hervorming van 2,3 naar 2,1 procent van de stemmen. Dit meldt De Volkskrant zondag.
Volgens ontwikkelingsorganisatie Oxfam hebben arme landen niets aan de hervormingen. ‘Sudan is het enige land ten zuiden van de Sahara dat meer zeggenschap krijgt’, aldus Oxfam. De organisatie heeft vooral kritiek op de indeling van landen die de Wereldbank hanteert. Daarin worden landen als Saudi-Arabië en Hongarije als ontwikkelingsland bestempeld. De VS hebben momenteel met 16,4 procent van de stemmen het grootste stemrecht binnen de Wereldbank. Geithner zei dat de Amerikanen niet zullen streven naar een groter gewicht van de eigen stem. “De nieuwe verdeling zal een betere weerspiegeling zijn van het belang van opkomende landen in de wereldeconomie en beschermt de stem van de kleinste en armste landen”, aldus Geithner.
Lees hier meer

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.