Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Opkomst kolencentrales nekt schone energie glastuinbouw

  •  
29-09-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Kassen_300_01.jpg
Lage energiekosten wordt glastuinbouwbedrijven komend jaar fataal
De glastuinbouw zit met de handen in het haar. De investering in het opwekken van schone energie is vanaf volgend jaar niet meer rendabel vanwege de komst van kolencentrales.
In 2010 produceerden de glastuinbouw met hun WWK-installaties bij elkaar 12 miljard kilowattuur stroom. Dat is ruim eentiende van de Nederlandse totale elektriciteitsbehoefte. De investering leverde niet alleen goedkope, maar ook schone energie op, maar door de komst van meer kolencentrales daalde de prijs die tuinders  konden krijgen voor hun elektriciteit.
Intussen is de prijs voor het gas dat de tuinders nodig hebben om hun energie-installaties te laten draaien gestegen. Tot nu toe waren de tuinders nog niet in groot gevaar omdat ze langlopende leveringscontracten voor stroom hadden afgesloten, maar vanaf volgend jaar zullen de netto-energiekosten 8 tot 9 euro per vierkanten meter kas bedragen. 
“In combinatie met de lage prijzen voor hun producten, zullen die energiekosten een aantal bedrijven fataal worden”, verteld Rabo-bankier Cor Hendriks in de Volkskrant.
De energieproductie van de glastuinbouw is in tegenstelling tot kolencentrales veel schoner. 60 procent van alle kassen verminderden samen de CO2 uitstoot met 2,4 miljoen volgens berekeningen van het Landbouw Economische Instituut. 
Volkskrant: Investering in energie nagel aan doodskist (betaalde editie)
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.