16

Opnieuw alarm over superbacterie

Zembla vanavond over de verdere opmars van antibiotica-resistentie

In 2010 en 2011 luidden artsen en deskundigen in de ZEMBLA-uitzendingen ‘Antibiotica Alarm’ de noodklok over de toenemende antibiotica-resistentie. De volksgezondheid staat de laatste jaren onder druk door oprukkende superbacteriën, die mensen ongevoelig maken voor antibiotica. In ‘Antibiotica Alarm, deel III’ slaan artsen opnieuw alarm.


Vanuit India trekt de ‘New Delhi bacterie’, de meest gevreesde superbacterie, de wereld over. Deze agressieve bacteriën zijn mutanten van soortgenoten die vaak met antibiotica in aanraking zijn gekomen en daardoor resistent zijn geworden.

De verspreiding van de resistente bacteriën wordt versterkt door de huidige economische crisis in landen als Griekenland, Italië en Spanje, constateert dr. J. Kluytmans. Zijn collega’s uit die landen melden dat er minder geld is voor schorten, handschoenen en handontsmettingsmiddelen, waardoor er meer besmettingen optreden.

Wereldwijd heeft deze bacterie al vele doden tot gevolg. Toeristen nemen de bacterie mee naar huis. Artsen staan met lege handen. ZEMBLA onderzoekt: Wat moet er gebeuren om deze levensgevaarlijke bacterie te bestrijden?

ZEMBLA: ‘Antibiotica Alarm, deel III’, DONDERDAG 10 januari 2013 om 21.15 uur bij de VARA op Nederland 2.

Geef een reactie

Laatste reacties (16)