Laatste update 15:07
13

Opnieuw anti-corruptie journalist vermoord

In Slowakije is de 27-jarige journalist Ján Kuciak, die onderzoek verrichtte naar corruptie tussen bedrijven en regering, vermoord. Ook zijn vriendin is om het leven gebracht. Beiden werden dit weekend dood aangetroffen in hun woning te Vel’ka Mača, een dorp in het zuidwesten van het land, nadat familieleden de politie waarschuwden omdat ze al een week niets van het stel vernomen hadden. Ze bleken te zijn doodgeschoten.

Volgens de politie heeft de moord waarschijnlijk verband met het onderzoekswerk dat de journalist deed. Hij onderzocht belastingfraude door zakenlieden die banden hebben met de regeringspartij.

Kuciak werkte voor de nieuwswebsite Aktuality.sk en schreef over belastingontduiking. Op Facebook meldde hij in oktober dat hij telefonisch bedreigd werd. De journalist schreef laatst over belastingfraude met een luxe appartementencomplex in Bratislava. Duizenden demonstranten trokken naar aanleiding van die fraude de straat op om het ontslag te eisen van de minister van Binnenlandse Zaken Robert Kaliňak, de nummer twee in de regerende sociaaldemocratische partij Smer en een vertrouweling van de omstreden populistische premier Robert Fico.

In oktober vorig jaar werd op Malta de onderzoeksjournalist Daphne Caruana Galizia vermoord met een autobom. Ook zij richtte zich op corrupte praktijken. Het is de afgelopen tien jaar in Europa al vijf keer voorgekomen dat een journalist wegens werkzaamheden wordt vermoord.

Foto: Ján Kuciak met zijn vriendin Martina Kušnírová

 

Geef een reactie

Laatste reacties (13)