Laatste update 10:31
18

Opnieuw bonje bij 50Plus: denktank ontslagen na kritisch rapport

Het is weer eens hommeles bij 50Plus, deze keer met het eigen Wetenschappelijk Bureau. Volgens Richard de Mulder, voorzitter van de denktank van de ouderenpartij, heeft voorzitter Geert Dales de samenwerkingsovereenkomst opgezegd omdat de wetenschappers te kritisch en onafhankelijk zouden opereren. Dales zou zich willen ‘ontdoen van het huidige bestuur en de externe medewerkers die onze werkzaamheden ondersteunen en mede uitvoeren’. Tegen de Volkskrant zegt De Mulder:

Hij vindt ons te eigenwijs. Dales heeft liever dat het Wetenschappelijk Bureau van 50Plus als pinautomaat fungeert om onderzoekjes en peilingen voor de partij te betalen, dan dat wij onafhankelijk kunnen opereren.

Het Wetenschappelijk Bureau schreef na de verkiezingen van 2017 een kritisch evaluatierapport – dat uitlekte naar NRC – waarin stond dat onprofessionaliteit en onenigheid de campagne van 50Plus schade berokkenden. Dat rapport zou ‘kwaad bloed’ gezet hebben bij partijoprichter en Eerste Kamerlid Jan Nagel wiens ‘suprematie’ een van de hoofdoorzaken van de interne strubbelingen zou zijn, aldus De Mulder.

Partijvoorzitter Dales bevestigt dat 50Plus de samenwerking met de eigen denktank stopzet, maar ontkent dat hij een minder onafhankelijk wetenschappelijk bureau voor 50Plus zou willen:

Ik ben zeven jaar curator geweest van de Teldersstichting (het wetenschappelijk bureau van de VVD, red.), dus als iemand het belang van onafhankelijk onderzoek begrijpt, ben ik het wel. Dit voelt als een heel gemene sneer in de richting van het bestuur.

Geef een reactie

Laatste reacties (18)