Laatste update 14:56
5

Opnieuw demonstraties in Marokko voor betere behandeling Rif

In Marokko zijn dit weekend opnieuw grote protestacties gehouden tegen de achterstelling van het Rif-gebied door de overheid. In verschillende steden, zoals Rabat en Casablanca, gingen mensen de straat op uit solidariteit met de inwoners van het Rif.

Het onderwijs en de zorg in het Rif-gebied zijn onder de maat en de werkloosheid is er hoog. Ook is het lokale bestuur corrupt. De Riffijnen willen dat de Marokkaanse overheid werk maakt van het gebied en de problemen aanpakt. Verder willen ze dat de militaire status die het gebied al vijftig jaar heeft, wordt opgeheven.

De demonstraties verliepen niet overal rustig. In de noordelijke kustplaats Al Hoceima, waar de protestbeweging voor het Rif eind vorig jaar ontstond, kwam het tot aanvaringen met de politie. Daar werd geprobeerd een van de leiders van de protestbeweging, Nasser Zafzafi, te arresteren. Dat mislukte doordat diens medestanders de arrestatiepoging wisten te verhinderen. Zafzafi zelf wist te ontkomen en is inmiddels ondergedoken. Wel werden zeker twintig andere demonstranten opgepakt.

Demonstraties tegen het regime in Marokko zijn zeldzaam vanwege de harde hand waarmee deze doorgaans worden neergeslagen. Sinds oktober 2016 is het echter met name in Al Hoceima onrustig nadat de 31-jarige visverkoper Mohsin Fikri om het leven kwam. Dat gebeurde toen hij achter in een vuilniswagen dook om zijn lading vis terug te pakken die kort daarvoor door de politie in beslag was genomen. Fikri’s dood was het begin van aanhoudende protesten tegen het misbruik van macht door de Marokkaanse autoriteiten en de systematische achterstelling van het Rif.

Update 14.30 uur:
Protestleider Zafzafi is opgepakt door de Marokkaanse politie. Zafzafi die al maanden de protestbeweging tegen de onderdrukking, werkloosheid en corruptie in het Rif aanvoert en de autoriteiten daarmee een doorn in het oog is, zat sinds vrijdag ondergedoken. De officiële aanklacht luidt echter dat Zafzafi vrijdagmiddag de imam in de noordelijke kuststad Al Hoceima onderbrak, toen die preekte over de demonstraties.

Lees ook:
Hoe Marokko democratisch protest neerslaat
Het moeizame gevecht voor verandering in Marokko

Bronnen: NOS, Al Jazeera / Beeld: ANP

Geef een reactie

Laatste reacties (5)