Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Opnieuw doden tijdens zware gevechten Oekraïne

  •  
09-05-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Marioepol300.jpg
Zeker 20 mensen om het leven gekomen in havenstad Marioepol ... Poetin bezoekt de Krim op 'Dag van de Overwinning'
In de zuidelijke Oekraïense havenstad Marioepol zijn vrijdag hevige gevechten uitgebroken tussen pro-Russische separatisten en Oekraïense troepen. Zeker twintig separatisten zijn volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken van Oekraïne gedood.
Volkskrant schrijft vrijdag dat lokale journalisten melden schoten te hebben gehoord en dat lijken verspreid over straat liggen. Meerdere pantserwagens van het Oekraïense leger zijn de havenstad binnen gereden.
Ondertussen hebben ambassadeurs van de Europese Unie een principeakkoord gesloten waarin nog eens vijftien mensen en vijf bedrijven op de Krim zijn toegevoegd aan de lijst met sancties. Een lijst die is opgesteld om Rusland te straffen voor inlijving van het schiereiland.
Op dat zelfde schiereiland woonde Poetin vrijdag een vlootschouw en luchtshow bij om de ‘Dag van de Overwinning’, een belangrijke feestdag in Rusland, te vieren.
PoutinKrim
Voor het eerst bezoekt de Russische president de Krim sinds de annexatie. ‘Een opzettelijke provocatie’ noemt de Oekraïense regering Poetins reis naar de Krim. Niet alleen Oekraïne is sceptisch over het bezoek. NAVO-topman Rasmussen vindt het ‘ongepast’ van Poetin en ook Merkel vindt het jammer “dat in zo’n spanningsveld een parade wordt gehouden”.
Een parade die minder spectaculair was dan op het Rode Plein. Daar marcheerden 11.000 soldaten en reden 150 voertuigen mee waarvan er op een van de wagens de vlag wapperde van de Krim.
RodePlein300
Tijdens zijn toespraak zei Poetin dat Europa “gevrijwaard is van slavernij dankzij de ijzeren wil van de Sovjetbevolking”. Daarna bedankte hij het leger en de veteranen en besloot zijn speech met de woorden: “Ik begroet het winnaarsvolk, hoera!”

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.