Laatste update 09:58
22

Opnieuw ernstige mishandeling bij Vindicat, corps zwijgt

Binnen het Groningse studentencorps Vindicat is opnieuw iemand mishandeld. Dat meldt het Dagblad van het Noorden. Vindicat heeft de mishandeling niet gemeld bij de Rijksuniversiteit Groningen, wat in strijd met de gedragscode is. De universiteit eist nu volledige openheid van het studentencorps.

De mishandeling dateert van afgelopen december en vond plaats tijdens de laatste nacht van de Kermesse d’Hiver, een groot driedaags feest van Vindicat. Het slachtoffer liep bij de mishandeling een hersenschudding, letsel aan zijn gebit en een snee in zijn neus op. Een week later heeft hij aangifte gedaan. Twee 22-jarige mannen, beiden lid van Vindicat, worden door het Openbaar Ministerie vervolgd voor mishandeling met ernstig letsel tot gevolg.

Hoewel de gedragscodes voor studentencorpsen voorschrijft dat dergelijke incidenten gemeld moeten worden bij de universiteit, zegt Vindicat-rector Marc Mohr dat die meldingsplicht hem niet bekend was. Dat terwijl hij de gedragscode zelf heeft ondertekend. Wel beweert Mohr dat er geen sprake is van een doofpot:

Dit was een heftig incident en wij accepteren dat binnen Vindicat ook niet. Daarom hebben wij er binnen de vereniging een zaak van gemaakt. De twee leden zijn geschorst. Maar wij zien ons rechtssysteem niet als vervanging van het eigenlijke rechtssysteem.

Desondanks deed het bestuur van Vindicat géén aangifte tegen de daders. In plaats daarvan is met het slachtoffer gesproken en gevraagd wat hij wilde: ‘Wij hebben direct aangegeven: wat wil jij? Moeten wij aangifte doen, doe je zelf aangifte of doen we helemaal geen aangifte.’

De gedragscode voor studentencorpsen bestaat sinds vorig jaar. Na een reeks mishandelingen en andere vormen van ongewenst gedrag binnen de corpsen eisten de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool en de gemeente Groningen dat er binnen Vindicat een cultuuromslag zou plaatsvinden. Vindicat kreeg vorig jaar van de universiteit en hogeschool een jaar de tijd om orde op zaken te stellen. Lukt dat niet, dan verbreken de onderwijsinstellingen alle banden met de vereniging en krijgen de bestuurders van Vindicat geen beurzen meer.

cc-foto: Marco Derksen

Geef een reactie

Laatste reacties (22)