22

Opnieuw journalist in de fout met leugens en jatwerk

Volkskrant-hoofdredacteur Philippe Remarque biedt excuses aan voor plagiaat door stagiair

Plagiaat in de journalistiek is een doodzonde die zo nu en dan de kop opsteekt, zo ook de afgelopen maanden in de Volkskrant. Hoofdredacteur Philippe Remarque schrijft in een hoofdredactioneel commentaar over een aantal voorvallen met een stagiair, die artikelen uit diverse media kopieerde en deed alsof ze van zijn hand waren. Media waaronder The Guardian, Vice, het Financieele Dagblad en NRC.

De stagiair deed niet aan bronsvermelding, maar nam desondanks hele alinea’s over. Uitspraken van geïnterviewden citeerde hij alsof ze tegen hem waren uitgesproken, aldus Remarque in een uitgebreid mea culpa.

Het ergste voorval betreft een interview met de Bosnische Kroaat Drazen Erdemovic, een van de uitvoerders van de massamoord in Srebrenica. Het bleek niet om een telefonisch afgenomen interview te gaan, maar overgepend uit het boek They would never hurt a fly, van Slavenka Drakulic, het toneelstuk A patch of earth en Erdemovic verklaringen bij het Joegoslavië Tribunaal. Fictie in de krant dus.

Remarque schrijft over het bedrog:

“Dit is een ontoelaatbare misstap. Ik bied de lezers onze excuses aan, net als de auteurs en media wier werk is misbruikt. Het maskeren van het bedrog ging ver. Evengoed dragen wij er de volle verantwoordelijkheid voor. Ik en andere leidinggevenden op de krant hebben onvoldoende opgelet toen een jonge stagiair opvallend goed en veel bleek te kunnen schrijven […] Zijn ambitie ontspoorde onder onze ogen zonder dat wij het zagen […] Ik ben verbijsterd door dit bedrog. Maar ik beschouw het ook als een persoonlijk drama voor een jongeman, die veel spijt heeft betuigd over zijn daden. Wie iemand op deze misser wil aanspreken, moet in de eerste plaats bij ons zijn.”

De artikelen van de auteur zijn nog twee weken online te lezen, voorzien van een waarschuwing dat het plagiaat betreft. Nadien zullen de artikelen van de website gehaald worden.

Eerder was er in dagblad Trouw ook al sprake van fictief “journalistiek” werk. De inmiddels ontslagen journalist Perdiep Ramesar verzon een Sharia Driehoek in de Haagse Schilderswijk; radicale moslims zouden er de dienst uitmaken. Over die berichtgeving ontstond veel ophef, ook in de politiek. Uiteindelijk bleek het allemaal onzin wat Ramesar verkondigde. 126 artikelen van zijn hand werden ingetrokken en Ramesar ontslagen.

De Volkskrant: Plagiaat in de Volkskrant

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (22)