Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Massaprotesten tegen Orbán in Hongarije voor 2e week op rij

  •  
21-04-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
HUNGARY PROTEST

© 2018-04-21 18:09:36 epa06684428 Participants of the '2.0 We are the majority! - Another protest for democracy' demonstration against the results of the 08 April general election turn on the l

Voor het tweede opeenvolgende weekend zijn tienduizenden mensen in de Hongaarse hoofdstad Boedapest de straat op gegaan om te d emonstreren tegen premier Orbán. De demonstranten hekelen de ‘propagandamachine’ die de ultra-conservatieve premier heeft gecreëerd en waaraan hij zijn monsterzege bij de recente verkiezingen van 8 april dankt, aldus de betogers. Orbán, die net is begonnen aan zijn derde termijn als premier, haalde meer dan de helft van de stemmen en beheerst tweederde van de zetels in het parlement.
Demonstranten droegen spandoeken waarin voor herstel van democratie en persvrijheid werd gepleit, ook de vlag van de Europese Unie werd door meerder mensen gedragen. Orbán voerde een felle anti-migratie-verkiezingscampagne, met een duidelijk anti-semitisch element in de vorm van de hetze tegen Soros. Het extreemrechtse Jobbik, die gedurende de campagne juist een meer gematigde toon voerde om zich te onderscheiden van Orbán, werd de grootste oppositiepartij. Direct na de uitslag stapte de leider van Jobbik op en er heerst momenteel grote verdeeldheid binnen de partij.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.