Laatste update 15:10
14

Opnieuw onrustig in Parijs

Wederom zijn er groepen zogenaamde gele hesjes op de been in Frankrijk. Volgens staatssecretaris van Binnenlandse Zaken Laurent Nunez gaat het wel om een beduidend lager aantal mensen dan vorige week: 31.000 demonstranten vandaag tegen 36.000 afgelopen zaterdag. Ze zeggen te strijden tegen de hoge kosten voor brandstof en levensonderhoud. Een stijging van de brandstofaccijns werd eerder al voorlopig teruggedraaid door de Franse regering.

Er zijn in het hele land zo’n 90.000 agenten op straat. Kortom, drie voor iedere demonstrant. De rigoureuze maatregelen werden genomen om het niet zover te laten komen als vorige week, toen er talloze auto’s in de fik gingen en er veel confrontaties waren tussen relschoppers en politie.

Vanmorgen vroeg werden al onder andere jeu de boulesballen en gasmaskers door de politie in beslag genomen. Desondanks kwam het in Parijs echter snel toch weer tot confrontaties met de oproerpolitie, waarbij die laatste onder andere traangas inzette.

De Franse mobiele eenheid voert voortdurend charges uit en arresteert betogers:

Inmiddels is de ringweg rond Parijs bij Porte Maillot geblokkeerd door actievoerders. Hieronder is te zien hoe dat begon – met ware doodsverachting.

Tegelijk met de protesten vinden in heel Frankrijk (en de rest van de wereld) klimaatmarsen plaats, ook in Parijs. De deelnemers pleiten hiermee voor een beter klimaatbeleid. Getuigen op sociale media spreken van een hoge opkomst in de grote steden van Frankrijk. In Lyon wordt alleen al gesproken over 7000 mensen, bijna net zoveel als de 8000 gele hesjes die vandaag in Parijs zijn. Hoeveel mensen voor het klimaat lopen in de hoofdstad is nog niet duidelijk.

Geef een reactie

Laatste reacties (14)