58

Opnieuw ophef om de dood van een zwarte arrestant

Jonge vrouw in Texas zou zelfmoord hebben gepleegd in de cel, maar die lezing wordt zeer betwijfeld ... beelden van de arrestatie vrijgegeven

Sandra Bland werd op 10 juli door agent Brian Encinia aangehouden omdat ze haar richtingaanwijzer niet had gebruikt bij het wisselen van rijstrook. Op een gisteren gepubliceerde dashcamvideo van de Texas Department of Public Safety is te zien hoe de aanhouding al snel escaleert.

Dat meldt de NRC. Op een gegeven moment vraagt de agent of Bland wil uitstappen. Als ze dat weigert omdat ze niet onder arrest staat, probeert de agent haar hardhandig uit de auto te trekken. Dat lukt niet, waarop hij dreigt met een stroomstootwapen en roept dat hij haar ‘in de fik’ gaat steken. Als ze vervolgens uitstapt, wordt ze in het gras langs de kant van de weg gedrukt en even later weggevoerd. Drie dagen later werd ze dood gevonden in haar cel. Er wordt gesuggereerd dat ze zelfmoord zou hebben gepleegd, maar daar zijn veel twijfels over.

Het Openbaar Ministerie behandelt de zaak als een moordonderzoek en senator Royce West van Dallas heeft opgeroepen tot volledige openheid in het onderzoek naar het politie-optreden, dat door de FBI wordt geleid. Hij heeft benadrukt dat Bland überhaupt niet in de cel gezet had moeten worden:

Als je ziet wat er gebeurd is, dan zul je het wel met me eens zijn. Ze verdiende het niet om opgesloten te worden.

Bij de herdenkingsdienst voor Sandra Bland reageerde haar moeder furieus:

Ik moet mijn kind begraven. Ze was niet mijn overtreder, niet mijn verdachte. Ze was mijn kind. (…) Zodra ik mijn kind begraven heb, ben ik er klaar voor. Dit betekent oorlog.

Sandra Bland had onlangs een baan geaccepteerd aan de universiteit van Texas, waar ze in 2008 ook was afgestudeerd. Volgens vrienden zag ze daar erg naar uit. Ook haar moeder gelooft niet dat ze zelfmoord zou hebben gepleegd:

Ik kan geen enkele reden bedenken, waarom ze zelfmoord zou plegen. Ze had juist erg veel zin in haar toekomst. 

Geef een reactie

Laatste reacties (58)