Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Opnieuw probleem met kerncentrale Doel

  •  
28-12-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
doel_300.jpg
Herstart reactor Doel 3 uitgesteld na ontdekking nieuw defect
De Belgische kerncentrale Doel, die hemelsbreed op nog geen 2 kilometer van de Nederlandse grens ligt, kampt opnieuw met een probleem. Het opnieuw opstarten van de reactor Doel 3 is met een week uitgesteld.
Doel 3 werd op Kerstdag stilgelegd toen er een waterlek in het niet-nucleaire deel werd ontdekt. De lasnaad werd hersteld maar de centrale kan nog niet opnieuw opgestart worden. De VRT meldt :
RTEmagicC_a5ffcccc72.jpg.jpg
De heropstart van de reactor was vandaag gepland, maar is nu opnieuw ruim een week uitgesteld. “De lasnaad is hersteld, maar we hebben nu gemerkt dat er een probleem zit op een elektrische schakelaar die de alternator van de centrale verbindt met het hoogspanningsnet”, zegt woordvoerder Els De Clercq van Electrabel. “Om dat te herstellen, moeten we een gespecialiseerde firma inschakelen. En we krijgen die mensen momenteel niet zo makkelijk op de site gezien de eindejaarsfeesten.
Doel 3 was pas vier dagen weer in bedrijf na drie jaar stil te zijn gelegd wegens problemen. Ook Doel 1 is nog steeds stilgelegd en wordt naar verwachting na de jaarwisseling weer in gebruik genomen. De vorige regering van België wilde Doel 1 en 2, die eigenlijk al tien jaar geleden buiten bedrijf gesteld hadden moeten worden, dit jaar sluiten. De nieuwe rechtse regering heeft dat besluit teruggedraaid en wil de reactoren die al jaren met problemen kampen nog 10 jaar langer laten draaien.
cc-foto: Next generation photo

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.