29

Opnieuw rumoer in GroenLinks

Groep GroenLinks-leden komt onder de naam Klub Kobalt met een manifest voor een netwerk-partij ... "Sociaal als de SP, democratischer dan D66"

Een groep van acht GroenLinksers heeft een manifest opgesteld over hoe hun partij de “aansluiting met de samenleving” terug moet vinden. Onder de naam Klub Kobalt willen ze podia en avonden organiseren voor groene ondernemers en mensen uit de culturele sector, zo meldt NRC Handelsblad woensdag.

GroenLinks Manifest Klub Kobalt by


Na een korte periode van rust is er opnieuw rumoer binnen GroenLinks. Een groep jonge partijveteranen heeft een manifest gepubliceerd waarin ze stellen dat de partij drastisch moet veranderen. De ondertekenaars, met als bekendste naam gerenommeerd trendwatcher Farid Tabarki, willen dat hun partij meer met groene ondernemers, kunstenaars en mensen uit het bedrijfsleven gaat samenwerken. Ook moet de partij af van ideologie en de stemmer meer organiseren rond ‘issues’, dat is volgens de opstellers een ‘nieuwe politiek’. Het manifest is niet voor niets ook gericht aan ‘apolitieke idealisten’.

NRC citeert eén van de initiatiefneemsters, Noortje Thijssen:

We willen het contact met de samenleving en de betrokkenheid zoals de SP die heeft, met het democratisch gehalte van D66.

Daarmee is meteen de spagaat aangegeven waar de partij in verkeert. Aan de ene kant is er de ideologische vleugel, aan de andere kant de idealistische vleugel die zichzelf graag als ongebonden ziet. De ondertekenaars die zichzelf ‘Klub Kobalt’ noemen, behorend tot de laatste vleugel en geven GroenLinks drie opdrachten: 

1. Zet idealen op de eerste plaats, daarna de zetels en dan komt de invloed vanzelf.

2. Maak van de partij een open netwerkbeweging door gelijkgestemde idealisten en experts van buiten de politiek te betrekken bij de standpunten van de partij.

3. Democratiseer de partij door open lijsttrekkersverkiezingen en inspraak van alle leden op kandidatenlijsten en het partijprogramma.  
 

Democratischer

In plaats van alleen het congres, waar ongeveer 1.500 mensen komen, moeten alle leden online kunnen stemmen over besluiten van de partij, over kandidatenlijsten en de lijsttrekker. Een vergelijkbaar voorstel stemden de leden op zo’n congres al eens weg.

Aanstaande vrijdag komt een evaluatiecommissie met haar bevindingen over de grote verkiezingsnederlaag van GroenLinks, afgelopen september.

Het initiatief is vernoemd naar het Amsterdamse café waar de ondertekenaars samenkwamen verklaart Noortje Thijssen, medewerker van het wetenschappelijk bureau van de partij, telefonisch aan Joop: “We noemen het club omdat we duidelijk willen maken dat iedereen zich vrij kan aansluiten.” Dat de naam kobalt oorspronkelijk van het woord kabouter komt is toeval. “Maar we voelen ons zeker aangesproken door het activisme van bijvoorbeeld de Kabouter-beweging uit de jaren zestig. We willen ons richten op pioniers in de samenleving. Denk bijvoorbeeld aan groepen als Wij Krijgen Kippen“. 

De groep vreest dat partijtijgers op het congres van 3 maart de macht zullen grijpen: “We willen gereed zijn om met campagnes voor tegenvoorstellen te komen als het die kant uit gaat.” 

Kamerlid Linda Voortman, bekend van de acties met de schoonmakers, reageert op Twitter enthousiast: “Dit initiatief maakt me superblij.” Ook oud-Kamerlid Ineke van Gent steunt de groep.

Hans Maarten van den Brink, oud-hoofdredacteur van de VPRO twittert: “Die #klubkobalt klinkt niet gek #groenlinks. Eerste partij met netwerkorganisatie een idee om te proberen. Baat het niet…”

Kritiek is er weinig maar Merijn de Jong merkt op dat de opening van het manifest wel erg sterk doet denken aan de beroemde Apple-commercial. Het succes van die computerfabrikant kan de partij overigens wel gebruiken.

Facebook: Klub Kobalt

NRC: Groepje GroenLinkers in manifest: partij moet democratischer

Geef een reactie

Laatste reacties (29)