Laatste update 16:16
16

Opnieuw stijging aantal antisemitische misdrijven in Duitsland

Het aantal antisemitische misdrijven in Duitsland is vorig jaar met bijna tien procent gestegen ten opzichte van 2018. Het aantal incidenten waarbij geweld werd gebruikt tegen Joden verdubbelde zelfs bijna, van 37 naar 62. 43 mensen raakten daarbij gewond. Dat meldt de Duitse krant Tagesspiegel, nadat de politieke partij Die Linke hierover cijfers had opgevraagd.

Het is het derde jaar op rij dat het aantal misdrijven tegen Joden stijgt in Duitsland. Volgens Tagesspiegel zou uit overheidsdocumenten blijken dat de meeste daders van antisemitische geweldsmisdrijven uit extreemrechtse hoek komen. Extreemrechtse daders zouden vorig jaar meer dan 19.000 misdaden hebben begaan, waarvan ongeveer 1000 gewelddadig van aard.

Ook in Frankrijk neemt het aantal antisemitische incidenten toen. NRC schrijft:

Deze week werd ook bekend dat het aantal antisemitische incidenten in Frankrijk met bijna 74 procent is toegenomen: van 311 in 2017 tot 541 vorig jaar. In de jaren hiervoor nam het aantal antisemitische incidenten in het land juist af. Onder de Franse incidenten waren meerdere gewelddadig, onder meer een moord en verschillende pogingen tot moord.

Nog maar enkele maanden geleden vond de dodelijkste antisemitische aanval in de Verenigde Staten ooit plaats, toen 11 bezoekers van een synagoge in Pittsburgh werden doodgeschoten en nog eens zes mensen gewond raakte bij een aanslag. De cijfers over 2018 zijn nog niet bekend, maar in 2017 zou het aantal antisemitische incidenten in de Verenigde Staten met bijna 60 procent zijn toegenomen.

Cc-foto: Karen Axelrad

Geef een reactie

Laatste reacties (16)