Laatste update 15:00
161

Opnieuw zwarte man dodelijk slachtoffer van bange, schietgrage agent

Pas op, schokkende beelden!

Opnieuw en voor de zoveelste keer is een zwarte man doodgeschoten door de politie, dit keer bij een routineverkeersstop in Falcon Heights, een dorp buiten de stad Minneapolis in de Amerikaanse staat Minnesota. Philando Castile (32), zat met zijn vriendin en haar vierjarige dochter in de auto toen hij werd aangehouden voor een defect achterlicht.

Volgens de getuigenis van zijn vriendin, Diamond Reynolds, vroeg de agent Castile om zijn rijbewijs en autopapieren. Castile gaf daarop aan dat hij een wapen bij zich droeg, waarvoor hij een vergunning had. Daarop schoot de agent hem meerdere keren in de arm, aldus Reynolds.

Zij maakte onderstaande video van de nasleep van het incident. Daarop zie je hoe een hevig bloedende Castile kreunt en het bewustzijn lijkt te verliezen, de agent, die nog steeds zijn wapen op hem gericht houdt, lijkt in paniek en schreeuwt meermaals hoorbaar: “Fuck!”

Reynolds blijft heel rustig, houdt haar handen op het dashboard en antwoordt de agent:

U zei dat hij zijn ID moest pakken mijnheer, zijn rijbewijs. Oh god, vertel me alstublieft niet dat hij dood is. Dat mijn vriend er zo maar niet meer is.

Op het einde van de video, wanneer ze geboeid met haar dochter achter in de politieauto zit, verliest ze haar zelfbeheersing en schreeuwt het uit van verdriet. Waarop haar dochter zegt:

Het is okay, ik ben bij je.
Sandra Sterling op de wake van haar neef
Sandra Sterling op de wake van haar neef

Alton Sterling:
Gisteren werd eveneens een zwarte man doodgeschoten door de politie. Videobeelden bevestigen de getuigenis van de winkeleigenaar dat de man op dat moment geen wapen vast had. Volgens Abdullah Muflahi was Alton Sterling een graag geziene gast die cd’s verkocht voor zijn winkel en nooit voor problemen zorgde.

Black Lives Matter
Ondanks de zoveelste zinloze moord op een zwarte man, zijn de terechte protesten en demonstraties gisteren zeer beheerst en waardig verlopen. Onderstaande beelden van een Black Lives Matter-protest werden gisteren gemaakt in de thuisstad van Sterling, Baton Rouge.

Wat opvalt in de reacties op dergelijke schietincidenten, is dat de zwarte mannen, vrouwen en kinderen die slachtoffer worden van politiegeweld continu verweten wordt dat ze zich maar niet hadden moeten verzetten bij hun arrestatie, of dat ze geen wapen zouden mogen dragen. Tegelijkertijd kunnen witte gewapende schutters, waarvan bekend is dat ze meer dan vuurgevaarlijk zijn, blijkbaar wel zonder dodelijk geweld aangehouden worden. En is de veelgehoorde reactie op mass shootings door witte daders dat dergelijke incidenten niet ‘gepolitiseerd’ mogen worden om wapenrestricties in te voeren.

Update 11.50 uur:
Een zwarte vrouwelijke politieagente uit Cleveland Ohio, Nakia Jones, heeft gisteravond onderstaande video gepost op Facebook in reactie op de schietpartijen. Daarin doet ze een emotionele oproep aan haar racistische collega’s om hun uniform in te leveren, omdat Jones gelooft in de eed die ze heeft afgelegd en het werk dat ze doet. Politieagenten horen te beschermen en dienen, niet te moorden, aldus Jones.

Geef een reactie

Laatste reacties (161)