Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Oppervlakte ijskap Noordpool - weer - kleiner dan ooit

  •  
20-09-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
119 keer bekeken
  •  
ijs.jpg
IJskap krimpt weer sneller en harder ... Computermodellen berekenen: voor 2050 is de ijskap volledig verdwenen
Niet eerder was de ijskap van de Noordpool zo klein als nu. De kap is niet groter dan de helft van het gemiddelde tussen 1979 en 2000. Dat hebben onderzoekers van het Amerikaanse National Snow and Ice Data Center (NSIDC) woensdag laten weten. De krimp van de kap gaat een stuk sneller dan verwacht.
Afgelopen zondag was de ijskap waarschijnlijk op zijn kleinst: slechts 3,4 miljoen vierkante kilometer. Daarmee is het record uit 2007 verbroken. Niet alleen is het oppervlakte van de ijskap kleiner, maar hij is ook een stuk dunner.
Computermodellen berekenden tot nu toe dat de Noordpool in 2050 geheel gesmolten is, maar dat gebeurt nu mogelijk nog sneller.
Directeur van het NSIDC, Mark Serreze zegt in een verklaring:
Hoewel al heel lang bekend is dat als de Aarde opwarmt, de eerste en de meest uitgesproken veranderingen te zien zullen zijn in het Noordpoolgebied, waren weinigen van ons voorbereid op hoe snel de veranderingen eigenlijk zouden plaatsvinden.
Eerder dit jaar verloor de Petermann-gletsjer al zo’n 160 km2 aan ijs. Het was de tweede keer in korte tijd dat de gletsjes zo’n grote ijsberg verloor. Ook vorig jaar werd aan de bel getrokken vanwege het snelle smelten van de ijskap van Groenland.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.