15

Oppervlakte ijskap Noordpool – weer – kleiner dan ooit

IJskap krimpt weer sneller en harder ... Computermodellen berekenen: voor 2050 is de ijskap volledig verdwenen

Niet eerder was de ijskap van de Noordpool zo klein als nu. De kap is niet groter dan de helft van het gemiddelde tussen 1979 en 2000. Dat hebben onderzoekers van het Amerikaanse National Snow and Ice Data Center (NSIDC) woensdag laten weten. De krimp van de kap gaat een stuk sneller dan verwacht.


Afgelopen zondag was de ijskap waarschijnlijk op zijn kleinst: slechts 3,4 miljoen vierkante kilometer. Daarmee is het record uit 2007 verbroken. Niet alleen is het oppervlakte van de ijskap kleiner, maar hij is ook een stuk dunner.

Computermodellen berekenden tot nu toe dat de Noordpool in 2050 geheel gesmolten is, maar dat gebeurt nu mogelijk nog sneller.

Directeur van het NSIDC, Mark Serreze zegt in een verklaring:

Hoewel al heel lang bekend is dat als de Aarde opwarmt, de eerste en de meest uitgesproken veranderingen te zien zullen zijn in het Noordpoolgebied, waren weinigen van ons voorbereid op hoe snel de veranderingen eigenlijk zouden plaatsvinden.

Eerder dit jaar verloor de Petermann-gletsjer al zo’n 160 km2 aan ijs. Het was de tweede keer in korte tijd dat de gletsjes zo’n grote ijsberg verloor. Ook vorig jaar werd aan de bel getrokken vanwege het snelle smelten van de ijskap van Groenland.

Al Jazeera: Arctic sea ice shrinks to lowest ever level

cc-foto: James Stringer

Geef een reactie

Laatste reacties (15)