10

Oppositie Egypte: Intrekken decreet is symboolpolitiek

Morsi laat referendum over de nieuwe grondwet wel doorgaan

De oppositie partijen in Egypte zijn totaal niet onder de indruk dat Morsi toch heeft besloten zijn decreet in te trekken. Het Nationale Reddingsfront noemt het een ‘relatief onbetekenende maatregel’.


De beslissing van president Mohammed Morsi was toch opvallend. Hij trok zaterdagavond zijn decreet in dat hem ruimere bevoegdheden verleende en hem boven de rechterlijke macht plaatste. Voor het weekend weigerde hij dit te doen.

Het referendum over de nieuwe grondwet gaat wel gewoon door op 15 december. Volgens de oppositie draagt dat bij aan de politieke crisis van Egypte. De oppositie vindt dat bij het opstelling van de nieuwe wetten te veel rekening is gehouden met de wensen van de Moslimbroederschap en andere islamitische partijen. Volgens de seculiere en liberale oppositie zouden ‘moslimfundamentalisten’ de grondwet hebben geschreven.

De constitutionele crisis waarin Egypte verkeert wordt alsmaar heviger. Toen Morsi vrijdag liet weten zijn decreet absoluut  niet in te trekken, laaide het geweld weer op. De afgelopen week vielen bij protesten op het plein voor het presidentiele paleis in Cairo zeven doden en honderden gewonden.

NRC: Morsi annuleert omstreden decreet – referendum grondwet gaat door

NOS: Oppositie Egypte niet tevreden

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (10)