120

Oppositie eist vervolging Khadafi

Update: Rosenthal onderzoekt of Libische tegoeden en bezittingen in Nederland bevroren kunnen worden. Europese sancties worden na evacuatie uitgevoerd

Doet Nederland voldoende om de druk op het regime van Khadafi op te voeren? Ook al is de rol van Nederland bescheiden. Nu blijkt dat Nederlandse wapenhandel in het Midden-Oosten gewoon doorgaat dringt de Tweede Kamer aan op economische sancties en onmiddellijke strafvervolging van de verantwoordelijk van het bloedbad.

Update 17.30

Rosenthal onderzoekt momenteel of Libische tegoeden en bezittingen in Nederland bevroren kunnen worden. Dat meldt NRC.

Het reces werd woensdagmiddag onderbroken voor een spoeddebat met minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken over de crisissituatie in Libië . Daarop had PvdA Kamerlid Frans Timmermans aangedrongen. Hij wil dat Nederland de verantwoordelijken van het bloedbad onder de Libische burgerbevolking ‘de Scheveningse cel’ te wachten staat en niet ‘een duur hotel’, dat schrijft NRC. Rosenthal gaf toe aan die oproep en gaat zo snel mogelijk een grondig onderzoek instellen naar het regime van de Libische leider. Ook zal Europa Libië economische sancties opleggen zodra de evacuaties achter de rug zijn.

Rosenthal zei dat de toespraak van Khadafi “een plaats krijgt bij de ergste dictatoriale uitbarstingen in de geschiedenis, en u begrijpt waar de herinnering dan naar uitgaat.” Hij vindt het “ronduit schandalig wat het regime heeft gedaan. Inzet van straaljagers tegen de burgerbevolking gaat alle, alle perken te buiten.

Ook drongen Pvda en CDA aan op het bevriezen van de tegoeden en een vliegverbod voor de Libische leider en zijn regime. GroenLinks, de Partij voor de Dieren en de SP willen ook dat Libië een wapenembargo wordt opgelegd. Timmermans verzocht de minister ook geen uitgeprocedeerde asielzoekers meer naar Libië uit te zetten. Marianne Thieme riep Rosenthal op er voor te zorgen dat alle Libiërs toegang houden tot internet. Een particulier initiatief van XS4ALL zou daar voor kunnen zorgen. De SP, GroenLinks en het CDA willen ook de Libië ook geschorst wordt bij de Mensenrechtenraad van VN.

De oppositie vindt dat Nederland haar eigen standpunten moet innemen en niet louter de lijn van de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Franco Frattini moet volgen. Hij zou aanvankelijk meer strijden tegen het islamitische bewind dan de brute afslachting van de demonstranten.

NRC: PvdA: Gaddafi moet de cel te wachten  staan

Geef een reactie

Laatste reacties (120)