86

Oppositie niet blij met ‘nieuwe stijl’ Paars-plus

SP-leider Emile Roemer over beknopt akkoord: 'Bewijs dat ze er niet uitkomen'

De informateurs Uri Rosenthal (VVD) en Jacques Wallage (PvdA) willen voor Paars+ een beknopt akkoord waarin niet alles wordt vastgelegd. Partijen zouden op bepaalde punten de vrijheid hebben om te proberen met oppositiepartijen een meerderheid te vormen en zo besluiten door te voeren tegen de wensen van de andere coalitiepartners in.

SP-leider Emile Roemer zegt in de Volkskrant dat hij die aanpak niet ziet zitten: ‘Het is grote flauwekul om te denken dat je verschillen kan overbruggen door ze niet te benoemen.’

De Volkskrant:

Informateur Wallage erkende dat het streven naar een dun regeerakkoord niet louter uit democratisch oogpunt is gekozen. Ook de grote inhoudelijke verschillen tussen de partijen maken gedetailleerde afspraken ingewikkeld. ‘Partijen willen zichtbaar blijven. Ze hebben veel behoefte aan een eigen identiteit.’ In het geval van ‘vrije kwesties’ kan de VVD haar rechtse profiel in Paars-plus aanscherpen, bijvoorbeeld door samen oppositiepartijen PVV en CDA strengere integratieregels in te voeren.

De Volkskrant: Oppositie ziet niets in compact regeerakkoord

cc-foto: pietplaat

Geef een reactie

Laatste reacties (86)