Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Oppositie Oeganda de kop in gedrukt

  •  
02-05-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
besigye300.jpg
Oppositieleider Kizza Besigye roept op tot meer protest
De Oegandese oppositieleider Kizza Besigye roept op tot meer protest tegen president Yoweri Museveni. De afgelopen weken zijn demonstraties in het Afrikaanse land sterk uit de hand gelopen. Tot nu zijn er acht mensen overleden, meer dan 250 mensen zijn gewond geraakt en zo’n 580 opgepakt door regeringstroepen.
Vorige week is oppositieleider Besigye nog opgepakt toen hij onderweg was naar de bank. Politieagenten sloegen de ruit van zijn auto in en spoten traangas naar binnen. Besigye raakte ernstig gewond aan zijn oor en aan zijn ogen. Waarschijnlijk houdt hij permanente letsel over aan de inval. Bij een eerder protest raakte hij al gewond aan zijn rechterhand, toen agenten hem beschoten met rubberen kogels.
De aanval op de oppositieleider leidde vrijdag tot meer demonstraties in Kampala, de hoofdstad van Oeganda. De Oegandese bevolking bevolking protesteert tegen de te hoge voedsel- en brandstofprijs en eist het aftreden van president Museveni, die al 25 jaar aan de macht is.
VN-commissaris Navi Pillay heeft het hardhandig neerslaan van betogers veroordeeld:
Het buitensporig gebruiken van geweld door officieren van de veiligheidsdiensten was duidelijk te zien op tv-beelden van de gebeurtenis. Hoewel ik de gewelddadige rellen die hierop volgde niet vergoeilijk, moeten de Oegandese autoriteiten beseffen dat hun eigen acties de belangrijkste factor waren in het omzetten van wat oorspronkelijk vreedzame protesten waren over de escalatie van voedsel- en brandstofprijzen in een nationale crisis.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.