Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Oppositiekandidaat tot burgemeester van Istanbul beëdigd

  •  
18-04-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Ekrem_İmamoğlu
De oppositiekandidaat voor het burgemeesterschap van Istanbul, Ekrem Imamoglu van de Republikeinse Volkspartij (CHP), is beëdigd. Of hij die post lang zal bekleden is onduidelijk, omdat president Recep Tayyip Erdoğan zich niet neerlegt bij de uitslag van de verkiezingen. Met een miniem verschil wist Imamoglu zijn tegenstrever van regeringspartij AKP, voormalig premier Benali Yildirim, voor te blijven.
Erdoğan roept sindsdien dat er sprake is geweest van grootschalige verkiezingsfraude. Hij eist van de Turkse kiesraad dat de verkiezingen in Istanbul opnieuw worden gehouden. Of de kiesraad daar in meegaat is nog onduidelijk. Eerder werden de stemmen voor een aantal districten in de Turkse hoofdstad opnieuw geteld.
De 48-jarige Imamoglu hield direct na zijn beëdiging een toespraak waarin hij zijn uitverkiezing ‘een nieuwe zonsopgang voor Istanbul’ noemde. Hij riep daarnaast op tot eenheid en positiviteit, maar die boodschap lijkt niet aan Erdoğan besteedt. Hoewel de kersverse burgemeester zijn president al opzocht voor een onderhoud, spreekt die laatste vooral over complotten. ‘De georganiseerde misdaad’ zou de verkiezingen hebben gemanipuleerd.
Zijn partij is in hoger beroep gegaan bij de kiesraad om nieuwe verkiezingen af te dwingen. Of de leden van die commissie de enorme druk kunnen weerstaan om niet toe te geven zal beslissend zijn voor een antwoord op de vraag hoe lang Imamoglu op zijn post kan blijven zitten.
Cc-foto: VOA
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.