6

Oppositieleider Maleisië politiek uitgeschakeld na veroordeling wegens sodomie

Anwar Ibrahim is veroordeeld tot 5 jaar cel voor seks met een man en mag daarna 5 jaar niet de politiek in ... Hierdoor kan hij niet aan de verkiezingen meedoen in 2018

De Maleisische oppositieleider Anwar Ibrahim werd in 2008 beschuldigd van seks met een mannelijke medewerker. De laatste mogelijkheid om tegen de uitspraak in beroep te gaan werd dinsdag door de nationale Hoge Raad afgewezen. In Maleisië kan voor sodomie tot 20 jaar cel worden opgelegd.

NRC schrijft:

Volgens de oppositieleider is de zaak tegen hem politiek gemotiveerd. Anwars Volkspartij voor Gerechtigheid (PKR) maakt zich sterk voor sociale rechtvaardigheid en anti-corruptiebeleid. Vlak voor de beschuldiging in 2008 won hij met een coalitie van drie partijen de verkiezingen in Maleisië, waardoor de zittende premier Najib Razak zijn meerderheid verloor. De coalitie van Razak is al sinds 1957 aan de macht in Maleisië.

Omdat de oppositieleider na zijn celstraf ook nog eens 5 jaar politiek op non-actief wordt gesteld, kan hij in 2018 niet mee doen aan de landelijke verkiezingen.

In 2012 werd Ibrahim nog vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs, maar die uitspraak werd vorig jaar weer teruggedraaid.

Cc-foto: udeyismail

Geef een reactie

Laatste reacties (6)