2

Oppositieleider Servië in dorststaking voor nieuwe verkiezingen

70.0000 mensen demonstreren in Belgrado tegen hoge werkloosheid, armoede en corruptie

De Servische oppositieleider Tomislav Nikolic is zaterdag in dorststaking gegaan om vervroegde verkiezingen af te dwingen. In Belgrado kreeg hij zaterdag 70.000 mensen op de been om te demonstreren tegen het huidige beleid van president Boris Tadic. Nikolic had Tadic al eerder verzocht om de verkiezingen naar voren te schuiven, maar deze verzoeken hadden geen enkel effect.

“Nu bieden we onze opoffering aan”, zei Nikolic. “Laat hem toezien hoe we één voor één omver zullen vallen”, meldt de NOS. Tadic wil wachten totdat het lidmaatschap van de EU binnen is, maar Nikolic dwingt hem zo snel mogelijke nieuwe verkiezingen aan te kondigen. Volgens opiniepeilingen zou de Servische Progressieve Partij (SNS) nu gigantisch winnen. In het huidige parlement heeft de SNS slechts 21 afgevaardigden van de in totaal 250 zetels.

Nikolic kreeg zeker 70.000 demonstranten bij elkaar voor het parlementsgebouw in Belgrado om te demonstreren tegen de grote werkloosheid, armoede en corruptie in het land. Hij riep ze op niet naar huis te gaan ‘totdat ik daar het teken voor geef’.

Geef een reactie

Laatste reacties (2)