35

Oprah betreurt commotie om tas-incident

Oprah: Onzin om heel land verantwoordelijk te houden voor fout enkeling

Oprah Winfrey heeft verklaard dat ze het jammer vindt dat haar anekdote over een racistisch incident in Zwitserland zulke enorme commotie heeft veroorzaakt. Zwitserland bood eerder deze week excuses aan. Volgens Oprah had dat niet gehoeven: ‘Als iemand in de Verenigde Staten een fout maakt, excuseren we ons dan namens het hele land? Nee.’


De talkshowhost die tot de rijkste vrouwen op aarde behoort, vertelde eerder deze week dat een winkelbediende in Zwitserland geweigerd had haar een dure tas te tonen omdat “u die niet kunt betalen”. Ze zegt dat ze bewust de naam van de winkel heeft verzwegen en er nu spijt van heeft dat ze zei dat het in Zwitserland plaatsvond. Het incident kreeg mede extra aandacht in de media omdat kort daarvoor enkele Zwitserse gemeenten aankondigden dat ze asielzoekers de toegang tot openbare voorzieningen, zoals zwembaden en bibliotheken, willen verbieden.

Volgens Oprah stond het incident op zichzelf en haalde ze het aan als voorbeeld van wat je kunt overkomen als mensen je tegenkomen op een plek waarvan ze niet verwachten dat je dat je kunt veroorloven. Ze dat in antwoord op de vraag of ze wel eens geconfronteerd wordt met racisme. “Ik word persoonlijk nooit geconfronteerd met racisme, niemand zal het me in me gezicht zeggen, behalve als het een boef op Twitter of Facebook is.”

In Zwitserland worden de shows van Oprah niet uitgezonden. Ze had speciaal haar kapsel verzorgd en een designer rok van Donna Karan aangetrokken. “Want ik weet hoe snobistisch ze in die winkels kunnen zijn en wilde niet weggestuurd worden. Maar kennelijk was dat nog niet voldoende.”

De winkel in kwestie heeft verklaard dat alles op een misverstand berust, mede omdat de verkoopster de Engelse taal onvoldoende beheerst. De verkoopster meent dat ze uitlegde dat de handtas die Oprah wilde bekijken gelijk was aan het model dat ze al in haar hand had, maar dan in een duurdere uitvoering. Te weten 28.000 euro.

cc-foto: Alan Light

Geef een reactie

Laatste reacties (35)