9

Oprichter WikiLeaks mijdt VS voorlopig

Klokkenluiderssite staat op het punt om opnieuw videobeelden van een aanslag van Amerikaanse militairen op burgers te laten zien

De oprichter van klokkenluiderssite WikiLeaks, Julian Assange, zal de VS voorlopig moeten te mijden. Dit is hem geadviseerd door advocaten en andere klokkeluiders in de VS, nadat een Amerikaanse krant bekend dat het ministerie van Defensie, het Pentagon, naar hem op zoek was.

De klokkenluiderssite liet in april videobeelden zien van hoe Amerikaanse militairen twaalf onschuldige burgers, waaronder twee journalisten van persbureau Reuters, vanuit een helicopter doodschoten.

Volgens de Amerikaanse krant Daily Beast proberen onderzoekers van het Pentagon nu om de verblijfplaats van Assange te achterhalen. Het ministerie van Defensie zou vrezen dat Assange op het punt staat om een enorme hoeveelheid geheime informatie openbaar te maken, die een gevaar zou kunnen opleveren voor de Nationale veiligheid. Dat met de Britse krant The Guardian, die als eerste een interview met Assange heeft sinds controverse rond de site is begonnen.

Nu zegt WikiLeaks inderdaad op het punt te staan om weer videobeelden van militaire acties van de VS te onthullen. Deze keer zou het gaan om één van de bloedigste aanvallen op burgers in Afghanistan sinds de oorlog in het land is begonnen.

Intussen is de jonge militair Bradley Manning die opschepte dat hij geheime informatie aan WikiLeaks had doorgespeeld is inmiddels gearresteerd. WikiLeaks heeft geprobeerd om hem te steunen met juridisch advies, maar heeft geen toegang tot hem weten te krijgen.

Met het oog op de arrestatie van Manning en het bericht dat het Pentagon Assange zoekt, hebben advocaten en andere klokkenluiders in de VS de WikiLeaks-oprichter geadviseerd om de het land voorlopig even te mijden.

Foto: Flickr CC Esthr

Geef een reactie

Laatste reacties (9)