Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Oproep jeugdpsychiaters: schrijf minder vaak Ritalin voor

  •  
16-04-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
106 keer bekeken
  •  
Rita_300.jpeg
Geneesmiddelen tegen ADHD, zoals Ritalin en Concerta, moeten minder vaak worden voorgeschreven.
Dat schrijven jeugd- en kinderpsychiaters in een statement dat hun beroepsvereniging NVvP deze ochtend overhandigt aan staatssecretaris Van Rijn.
Het gebruik van ADHD-medicijnen onder kinderen van 4 tot 18 jaar is de afgelopen tien jaar verviervoudigd. Vorig jaar ging het om 135 duizend kinderen, bleek uit een rapport van de Gezondheidsraad. Het statement van de jeugdpsychiaters volgt op dit rapport. 
De medicijnen – met daarin de stof methylfenidaat, een amfetamineachtige – worden door huis- en kinderartsen en ook door jeugdpsychiaters zelf ‘soms zonder grondig onderzoek’ en zonder specifieke kennis over het middel aan kinderen voorgeschreven, aldus de jeugd- en kinderpsychiaters, die dus ook kritisch naar de eigen beroepsgroep kijken. Ook gebruiken studenten het middel om zich beter te concentreren bij het blokken voor tentamens.
Dit soort ‘oneigenlijk gebruik’ van middelen als Ritalin is volgens de psychiaters “niet zonder gevaar” – vooral als een gebruiker medisch niet behoorlijk is onderzocht. Zo kan methylfenidaat de bloeddruk verhogen, een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Meer dan 10 procent van de gebruikers kampt bovendien met slapeloosheid, nervositeit en hoofdpijn.
De psychiaters kondigen aan de richtlijnen voor het voorschrijven van ADHD-medicatie aan te scherpen, samen met huis- en kinderartsen. Dit zou dan onder alle betrokken artsen de norm moeten worden.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.