40

Oproep om zieke docenten niet te vervangen: ‘Situatie is onhoudbaar’

Ouders van kinderen met een zieke docent doen er goed aan deze week voor extra oppas te zorgen. De Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) roept schooldirecteuren namelijk op bij ziekte van een medewerker geen invaldocent te zoeken. Daarmee wil de AVS aan zowel de politiek als de samenleving duidelijk maken hoe moeilijk het is om vervanging te vinden in het onderwijs en welke druk dit oplevert.

De AVS spreekt van een onhoudbare situatie. Zo moesten de afgelopen weken 4 van de 5 schoolleidingen op zoek naar invalkrachten voor zieke docenten. In 11 procent van de gevallen zag de directeur zich genoodzaakt zelf voor de klas te gaan staan. Ook werden gepensioneerde docenten opgetrommeld of werd de klas overgedragen aan onderwijsassistenten:

We merken dat vacatures voor schoolleiders steeds moeilijker vervuld worden. Straks is er niemand meer om ’s ochtends om 07.00 uur het telefoontje van een zieke docent op te nemen en een vervanger te regelen. We moeten nu een krachtig signaal afgeven.

De AVS denkt zelf dat zo’n 700 scholen gehoor zullen geven aan de oproep, wat inhoudt dat kinderen of naar huis worden gestuurd, of wel op school worden opgevangen maar daar geen les zullen krijgen. Uit een eerder gehouden enquête onder 1400 scholen bleek hoe tijdrovend de zoektocht naar invallers is, invallers die er in veel gevallen simpelweg niet zijn. AVS-voorzitter Petra van Haren wijst op de gevolgen van dat tekort:

We kunnen niet blijven pappen en nathouden, of bezig blijven met kortetermijnoplossingen. Al dat pleisters plakken leidt straks alleen maar tot nog meer ziekmeldingen en burn-outs.

Bronnen: NOS, RTL Nieuws / cc-foto: Onderwijsgek

Geef een reactie

Laatste reacties (40)