28

‘Opsluiting illegalen buitenproportioneel en onnodig zwaar’

Mensenrechtenorganisatie in verzet tegen keiharde aanpak

“Jaarlijks worden gemiddeld 10.000 asielzoekers en migranten in Nederland opgesloten in aparte detentiecentra voor vreemdelingen. Het gaat hierbij niet om veroordeelden of verdachten van een strafbaar feit, maar om mensen die niet over de juiste documenten beschikken. De omstandigheden in deze centra zijn zwaarder dan in gewone gevangenissen,” stelt de katholieke mensenrechtenorganisatie Justitia et Pax.

Iedereen in Nederland die (nog) geen geldige verblijfspapieren heeft kan worden opgesloten zonder dat ze een strafbaar feit hebben begaan. Dat is vreemd want illegaal in Nederland zijn is alleen maar echt strafbaar als de persoon in kwestie eerder ongewenst is verklaard.

Justitia et Pax:

In Nederland verblijven naar schatting tussen de 62.500 en 115.000 migranten zonder een geldige verblijfsvergunning. De meesten van hen komen uit Afrika, een kleiner deel komt uit Azië en Zuid-Amerika. Ongeveer 10.000 mensen komen jaarlijks in vreemdelingenbewaring terecht. Wanneer tijdens bijvoorbeeld politiecontrole blijkt dat hun documenten vals zijn, worden ze overgedragen aan één van de detentiecentra. Daarnaast loopt elke migrant die in Nederland verblijft zonder geldige verblijfsstatus, het risico voor korte of langere tijd opgesloten te worden in een vreemdelingendetentiecentrum. Vaak wordt deze groep opgepakt voor lichte overtredingen in het verkeer, bijvoorbeeld voor zonder licht op de fiets rijden of het niet hebben van een treinkaartje. Bij het bekeuren wordt ook altijd naar een legitimatie gevraagd.

Het verblijf in vreemdelingenbewaring is veel zwaarder dan in gewone gevangenissen. Zo hebben de vreemdelingen anders dan gewone  gevangenen hebben geen recht op werk, een opleiding/cursus, of ‘bezoek zonder toezicht’
Hoe lang de detentie gaat duren is nooit vooraf bekend.

De katholieke mensenrechtenactivisten stellen:

Justitia et Pax vindt de detentie van illegale migranten buitenproportioneel en onnodig zwaar. Er zijn ook alternatieven die de vrijheid, de rechten en het welbevinden van ongedocumenteerde migranten minder aantasten. Toch investeert de overheid nauwelijks in bestaande lichtere alternatieven voor vreemdelingenbewaring.

Justitia et Pax: Vreemdelingenbewaring

cc-foto: Sebastiaan ter Burg

Geef een reactie

Laatste reacties (28)