11

Opstandelingen gijzelen 43 blauwhelmen in Syrië

Onder de VN-vredesmilitairen zouden zich geen Nederlanders bevinden

Vanochtend zijn aan de Syrische kant van de Golanhoogten 43 blauwhelmen gegijzeld door gewapende opstandelingen. 81 andere VN-vredesmilitairen in het gebied kunnen eveneens geen kant op, aldus de Verenigde Naties. De blauwhelmen zijn gevangen genomen bij gevechten tussen het Syrische leger en de rebellen. De VN probeert de blauwhelmen vrij te krijgen.

De VN heeft nog niet bekend gemaakt welke nationaliteit de militairen, maar volgens het ministerie van Defensie zijn het in elk geval geen Nederlanders. Aan de VN-waarnemersmissie UNDOF in het gebied zouden slechts ‘enkele’ Nederlandse militairen deelnemen. De missie bestaat voornamelijk uit militairen uit Fiji, India, Ierland, Nepal en de Filipijnen.

Syrische rebellen op de Golanhoogten veroverden gisteren de grenspost Quneitra op het Syrische leger, na dagen van felle gevechten waarbij tientallen doden zouden zijn gevallen. Voorig jaar viel de grenspost ook al korte tijd in handen van de rebellen, die lid zouden zijn van het radicale al-Nusrafront dat verwant is met al-Qaida en andere militante groeperingen.

Hoopvol is dat UNDOF-vredesbewakers, die in maart en mei werden gegijzeld, later weer werden vrijgelaten. De Golanhoogten worden van oudsher fel betwist en werden in 1967 door Israël bezet tijdens de oorlog met Syrië.

NOS: 43 blauwhelmen gegijzeld in Syrië

cc-foto: Freedom House

Geef een reactie

Laatste reacties (11)