Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Opstelten: 'Bij nieuw bewijs, rechtszaak openen'

  •  
05-11-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
115 keer bekeken
  •  
Opstelten_300.jpg
Wet moet aangepast worden vanwege vooruitstrevende forensische technologieën
Rechtszaken van verdachten die zijn vrijgesproken van zware delicten, moeten heropend kunnen worden als zeer belastend bewijs opduikt. Dat vindt minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie. Vrijdag legde hij een nieuw wetsvoorstel voor aan de ministerraad om een strafzaak met terugwerkende kracht te kunnen herzien.
Met de nieuwe regeling zouden strafzaken betreft moord en doodslag en zware gewelds- en zedendelicten met dodelijke afloop heropend kunnen worden. NRC meldt dat Opstelten het moeilijk vindt te aanvaarden dat een zaak niet kan worden herzien wanneer naderhand belangrijke nieuwe bewijzen worden gevonden. Als aanleiding voor de wetswijziging noemt hij met name de ontwikkelingen van de forensische technologie.
Ernst Hirsch Ballin bereidde al eerder een soortgelijk wetsvoorstel voor die van toepassing was op onder meer moord en brandstichting met dodelijke afloop.
Kabinet Rutte wil dat daders strenger gestraft worden. In het regeerakkoord staat dat de regering het meer moet opnemen voor de slachtoffers van zware gewelds- en zedenmisdrijven. Die zijn niet alleen ‘ingrijpend en traumatisch’, maar slachtoffer zouden bij milde straffen hun vertrouwen in de rechtsorde kunnen kwijtraken en zich onveiliger kunnen gaan voelen.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.