Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Opstelten draagt macht over aan dubieuze beveiligers

  •  
09-12-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
beveiliging_300.jpg
Particuliere beveiligers nemen politietaken over. Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden, soms met dodelijke afloop
De politie kan de vraag om straten en wijken te beveiligen niet meer aan. Minister Opstelten en staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie hebben daarom besloten de samenwerking met particuliere beveiligingsbedrijven verder uit te breiden. De Zembla uitzending ‘Macht aan de beveiligers’ stelt dit beleid ter discussie, want uit de praktijk blijkt nu al dat dit tot hele gevaarlijke situaties kan leiden. Soms zelfs tot dodelijke afloop.
Bekijk de video in andere formaten. Steeds vaker surveilleren particuliere beveiligers door woonwijken, ze houden toezicht in winkels en ze worden ingehuurd om grote evenementen te beveiligen. Inmiddels is het aantal beveiligers uitgegroeid tot zo’n 30.000, evenveel als er politieagenten op straat lopen. Soms nemen ze politietaken over, zonder dat ze bijzondere bevoegdheden, handboeien of wapens hebben en dat leidt tot onveilige situaties. In de praktijk blijkt dat beveiligers vaak niet weten hoe ze iemand moeten aanhouden.
Deze particuliere bedrijven werken ook al in dienst van de overheid. Zo ziet burgemeester Jos Wienen van de gemeente Katwijk zich genoodzaakt om een beroep te doen op particuliere beveiligers. Hij zegt in de Zembla aflevering dat de politiecapaciteit in Katwijk is teruggelopen en dat hij zich daarover zorgen maakt. Het inhuren van particuliere bedrijven is dubieus omdat niet duidelijk is wie ze controleert en waar de grens van hun bevoegdheden ligt.
Afgelopen maand is er een convenant getekend tussen de Politie Twente en drie beveiligingsbedrijven voor een nauwere samenwerking. Onder de naam Samen Alert 24/7 gaat de politie in Twente informatie uitwisselen met de samenwerkende beveiligingsbedrijven, zo zullen er foto’s van verdachte huizen en auto’s en mogelijk ook personen door worden gegeven.
Jan Willem van der Pol van de Nederlandse Politiebond(NPB) vindt dit geen goede ontwikkeling: “Dat hoort thuis bij de politie, informatie moet afgeschermd zijn. Dat moet je niet delen met burgers”, aldus Van Der Pol.
cc-foto: Loop_oh Mis niets: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.