Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Opstelten duwde dierenpolitie door bij korpschefs

  •  
28-11-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Opstelten_RoelWijnants_300.jpg
Korpschefs stemden in met document waarin het 'volledig stoppen' van de dierenpolitie nog als een mogelijkheid werd genoemd
Veel korpschefs waren het destijds absoluut niet eens met de komst van de dierenpolitie. Pas na druk van minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) werden er concrete stappen ondernomen om de dienst van de grond te tillen. Zo blijkt uit vertrouwelijke documenten waarover NRC bezit. De korpschefs gaven uiteindelijk hun steun omdat de korpsen ‘en de minister elkaar nodig hebben bij de inrichting van de Nationale Politie’, zo staat in de interne notitie.
Korpschef Bryan Rookhuijzen van Limburg Noord zei uiteindelijk dat de optie vanuit het ‘vakmanschap’ de voorkeur verdient om toch in de stemmen met het PVV-voorstel. Rookhuijzen wilde daarmee ook een signaal afgeven.
Met deze optie wordt het ongenoegen van de politie over de onvoorspelbare handelwijze van het ministerie duidelijk gemaakt”, schreef hij.
In dezelfde notitie werd echter ook geschreven dat het ‘volledig stoppen’ van de dierenpolitie nog steeds tot de mogelijkheid behoorde.
Door verwarring over de komst en invulling van de dierenpolitie werden uiteindelijk 74 politieagenten voor niets opgeleid. De korpschefs waren er namelijk vanuit gegaan dat de taak als dierenpolitie bovenop hun huidige werk als agent kwam, maar achteraf bleek dat dit een fulltime functie zou worden en daar zagen de inmiddels 74 opgeleide agenten niets in.
In een reactie in NRC zegt een woordvoerder van de korpschefs dat “binnen de politie het voornemen tot invoering van de dierenpolitie kritisch is gevolgd” en dat “regelmatig een professionele discussie plaatsvindt” tussen de korpschefs en het ministerie.
cc-foto: Roel Wijnants
Geheel vrijblijvend: Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.