258

Opstelten en Teeven verkiezen opstappen boven uitleggen

Minister Opstelten en staatssecretaris Teeven maken aftreden bekend ... Digitale betalingsgegevens bewijzen: Justitie heeft toch 4,7 miljoen gulden overgemaakt aan Cees H.

Minister van Justitie Ivo Opstelten en staatssecretaris Fred Teeven maakten maandagavond op een ingelaste persconferentie hun aftreden bekend. Hier werd toegegeven dat de Kamer niet juist was voorgelicht over de drugsdeal van Justitie met de drugsdealer Cees H. Toch was er met de deal zelf ‘niets mis’ volgens Teeven, die het zei te betreuren zijn werk ‘voor volk en vaderland’ niet te kunnen afmaken. Het duo zal tot na de komende provinciale verkiezingen worden vervangen door Stef Blok.

Update dinsdag 09.55 uur

Het debat over de Teevendeal op dinsdagmiddag gaat door, ondanks het vertrek van VVD-bewindslieden Opstelten en Teeven. De oppositiepartijen SP, GroenLinks, D66, CDA en ChristenUnie eisen opheldering van premier Rutte. Ze betreuren het dat er door het opstappen van de minister en staatssecretaris geen mogelijkheid meer is hen over de kwestie aan de tand te voelen. Het debat wordt dinsdagmiddag gevoerd met premier Rutte. Dit meldt NOS.

Update maandag 23.00 uur:
Premier Rutte toonde zich vol begrip voor de stap van zijn partijgenoten: 

Ze hebben voor zichzelf geconcludeerd dat hun terugtreden onvermijdelijk was. Het enige dat ik daar op dit moment aan kan en wil toevoegen is dat ik zowel Ivo Opstelten als Fred Teeven grote dank zeg voor alles wat zij in de afgelopen jaren hebben gedaan. Het kabinet verliest twee gedreven vakmensen.

Ook PvdA-leider Samsom was mild:

Een ingrijpend besluit van beide bewindspersonen. En een begrijpelijk besluit op basis van de gebleken feiten. We respecteren de beslissing van Opstelten en Teeven en danken hen voor hun inzet voor de publieke zaak.

Magda Berndsen van D66 respecteert het besluit van de minister en zijn staatssecretaris, maar had liever gezien dat zij eerst verantwoording hadden afgelegd in de Tweede Kamer: 

Het is aan hen om een dergelijk besluit te nemen, maar ik vind dat er eigenlijk eerst gedebatteerd moet worden in de Kamer. Er leven veel vragen. De mogelijkheid om ze te stellen is er nu niet meer. Wij willen weten hoe het nu gegaan is (…) We moeten namelijk naar de toekomst kijken, zodat er niet opnieuw dit soort zaken gebeuren.

Als het aan Emile Roemer van de SP ligt, komt het voorgenomen debat over de kwestie er alsnog.

Eerder:

Het ministerie van Veiligheid en Justitie geeft toe dat er in de archieven toch een bewijs voor de miljoenendeal met drugscrimineel Cees H. is teruggevonden, ondanks herhaalde claims van minister Opstelten dat het om een veel kleiner bedrag zou gaan. Uit een digitale bevestiging van een betaling aan advocaat Doedens van Cees H. zou blijken dat Justitie in 2001 wel degelijk 4,7 miljoen gulden overmaakte aan de crimineel. Het bewijs zou uiteindelijk zijn gevonden in een computersysteem van het ministerie dat niet meer actief is en ‘met specialistische kennis weer zichtbaar gemaakt’.

Minister Opstelten heeft altijd beweerd dat H. slechts 1,25 miljoen van zijn vermogen mocht houden, na betaling van een boete van 750.000 gulden. De fiscus zou bewust buiten de deal zijn gehouden. De Tweede Kamer debatteert dinsdag over de affaire die de minister en staatssecretaris Teeven – die destijds als officier van Justitie zijn handtekening onder de deal zette – in de problemen heeft gebracht.

Nieuwsuur bracht vorige week al details over de overboeking van 4,7 miljoen gulden naar buiten, waarna Opstelten zich gedwongen zag opnieuw onderzoek te laten doen naar het bonnetje waarvan hij eerder zei dat het niet terug te vinden was.

Lees ook op Joop: ‘Teeven sloot miljoenendeal met drugscrimineel’

Geef een reactie

Laatste reacties (258)