Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Opstelten: Formatie gaat langer duren; Cohen: Praat met mij

  •  
27-08-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
opstelten_300_02.jpg
Informateur verwacht over maximaal twee weken gedoog-regeerakkoord … Cohen wil onderhandelen over MiddenPluskabinet
De vertraging betekent dat het nieuwe kabinet pas ná prinsjesdag op het bordes zal staan, schrijft de Volkskrant. Opstelten zei bij aanvang van zijn formatiepoging ‘pak weg’ drie weken nodig te hebben, dat worden er nu dus vijf.
Het is de tweede keer dat het rechtse optimisme een inschattingsfout maakt. VVD-leider Rutte zei kort voor de verkiezingen dat hij verwachtte dat er op 1 juli een nieuw kabinet zou zijn. Dat wordt dus bijna 1 oktober. Als de formatie lukt want er zijn volgens Opstelten nog ‘hobbels’ te nemen ‘maar we zijn een eind op streek’. Dat klinkt iets minder vastberaden dan vorige week toen hij stelde dat de formatie op koers lag.
Ondertussen biedt Job Cohen het CDA aan te onderhandelen over een MiddenPluskabinet:
Er zijn voldoende alternatieven voor een coalitie die op een meerderheid in de Tweede Kamer kan steunen en de komende jaren op eerlijke wijze de moeilijke maatregelen kan nemen die nodig zijn. De PvdA had en heeft de voorkeur voor een PaarsPlus kabinet, maar heeft samenwerking met het CDA nooit uitgesloten. Er zijn verschillende varianten van MiddenPlus denkbaar. Als het CDA zich politiek afhankelijk wil maken van Wilders, dan is dat een volstrekt eigen keuze. Dat heeft niets te maken met de opstelling van de PvdA. Niemand hoeft met Wilders te regeren.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.