34

‘Opstelten gaf Kamer foute informatie over deal met crimineel’

Advocaat: Drugsbaron ontving vier maal zoveel als gemeld ... Oppositie ruikt bloed

Mr. P. Doedens, advocaat van de drugscrimineel Cees H., stelt dat minister van Justitie Opstelten de Kamer verkeerd heeft voorgelicht over een omstreden deal met zijn cliënt. In 2000 zou justitie bijna 5 miljoen gulden drugsgeld hebben ‘witgewassen’ voor H., bijna vier keer zoveel als de minister aan de Kamer vertelde.

Nieuwsuur onthulde onlangs dat staatssecretaris Teeven in 2000 als officier van justitie betrokken was bij een omstreden drugsdeal. Hij had buiten iedereen om een deal gesloten met een veroordeelde drugscrimineel waarbij deze een deel van zijn aanzienlijke in Luxemburg ondergebrachte vermogen moest inleveren en de rest mocht houden. Teeven kwam tot de deal omdat hij er niet in slaagde de crimineel met bestaande regels ‘kaal te plukken’. Hij sloot de deal in het geheim en kreeg achteraf toestemming van zijn superieuren. Cees H., lid van het beruchte Octopusnetwerk zou 750.000 gulden aan de staat hebben betaald. 1,25 miljoen mocht hij houden en werd zo feitelijk witegewassen.

De onthulling werd groot door Nieuwsuur gebracht als een klap voor Teeven maar in Den Haag schoot Opstelten zijn staatssecretaris en partijgenoot snel te hulp. Volgens Opstelten was er niets mis met de handelwijze en was het de enige manier geweest om beslag te leggen op althans een deel van de criminele winsten. De kwestie leek met een sisser af te kopen.

In de Volkskrant stelt de advocaat van Cees H., mr P. Doedens, nu dat zijn cliënt veel meer mocht houden dan Opstelten de Kamer voorhield, namelijk bijna 5 miljoen gulden. Ook over hoe de transactie verliep is het parlement verkeer voorgelicht. Opstelten legde uit dat het geld op verzoek van de Luxemburgse autoriteiten naar het OM werd overgemaakt. Vandaar werd het bedrag overgemaakt naar H. Doedens beweert ook dat die transactie via het OM juist onderdeel was van het witwasplan en geen eis van Luxemburg: “Wij hadden uitonderhandeld dat het geld via het OM naar ons werd overgeboekt. Op die manier was het wit.”

De Volkskrant meldt dat Opstelten in de problemen komt als het verhaal van Doedens klopt:

Diverse oppositiepartijen overwegen het vertrouwen in Opstelten op te zeggen zodra ze hard bewijs zien dat zijn verhaal niet klopt. Zowel Opstelten als H.’s advocaten weigeren het bankafschrift te tonen. De advocaten doen dat omdat hun cliënt hiervoor geen toestemming geeft, Opstelten beroept zich op staatsgeheim. D66-Kamerlid Magda Berndsen gaat aan Opstelten vragen om, desnoods vertrouwelijk, bewijs te tonen dat er ‘slechts’ 1,25 miljoen gulden aan H. is overgemaakt.

cc-foto: Wikimedia

Geef een reactie

Laatste reacties (34)