27

Opstelten: geen straf voor verheerlijken geweld

Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie wil geen 'gedachtenpolitie' op social media

Het kabinet gaat het verheerlijken van geweld, zoals dat op social media regelmatig gebeurt, niet strafbaar stellen. VVD-minister Opstelten van Veiligheid en Justitie wil geen ‘gedachtenpolitie’. Dat heeft een woordvoerder van de minister bevestigd naar aanleiding van berichtgeving door De Telegraaf en Nieuwsuur.

CDA-leider Sybrand Buma wil het verheerlijken van terroristische geweld – waarmee bijvoorbeeld het twitteren over de onthoofding van de Amerikaanse journalist James Foley bedoeld werd – expliciet strafbaar stellen, maar volgens Opstelten bestaan er in het strafrecht al genoeg mogelijkheden zijn om opruiing en haatzaaien aan te pakken.

De reactie van de minister sluit aan bij verklaringen van VVD, PvdA, D66 en SP die eerder vandaag al lieten weten een gedachtenpolitie geen goed plan te vinden en de vrijheid van meningsuiting te willen beschermen.

De minister vertelde daarnaast dat 21 mensen het uitreizen is belet omdat zij zich mogelijk wilden aansluiten bij de jihadistische strijd. Van 32 mogelijke jihadgangers zou het paspoort zijn ingenomen. Ook zijn 30 mensen, die voornamelijk in Syrië zitten, in Nederland uitgeschreven uit de gemeentelijke basisadministratie. Tevens is hun uitkering stopgezet. 

cc-foto: Veiligheid en Justitie

Geef een reactie

Laatste reacties (27)