78

Opstelten lanceert wetsvoorstel minimumstraffen

Update: NVvR-voorzitter: Wetsvoorstel is misplaatste behoeftebevrediging

Minister Ivo Opstelten (VVD) van Veiligheid en Justitie wil dat criminelen bij een tweede zware misdrijf voortaan te maken krijgen met een minimumstraf. Rechters moeten recidivisten een straf van minimaal zes jaar cel opleggen. Vandaag presenteert Opstelten de plannen waar de LPF de grondlegger van was, maar die gretig zijn overgenomen door de PVV.

Eén van de eisen die Geert Wilders stelde aan het gedoogakkoord met het kabinet is het invoeren van minimumstraffen. Hoewel het Wilders allemaal te lang duurde voordat Opstelten met concrete voorstellen kwam, is het nu zo ver.

NRC schrijft:

In het voorstel staat dat criminelen die binnen tien jaar nadat ze uit de cel zijn gekomen opnieuw een zwaar misdrijf plegen, minimaal de helft van de maximumstraf voor dat misdrijf moeten krijgen. Het gaat dan om misdrijven waar twaalf jaar cel of meer voor staat en waarbij sprake is van een ‘ernstige inbreuk op de lichamelijke integriteit van het slachtoffer’.

Het kabinet belet met de invoering van minimumstraffen de speelruimte van rechters, maar Opstelten legt dat uit door te stellen: “Wij geven de ruimte aan van de rechterlijke macht, binnen de wet.” Per 1 januari 2013 moeten de minimumstraffen gaan gelden.

Update 13.45

De Nederlandse Vereniging voor Rechtsspraak (NVvR) noemt het beleid van Opstelten ‘misplaatste behoeftebevrediging’. In Vrij Nederland verklaart NVvR-voorzitter Reinier van Zutphen: “Ik zou de voorbeelden wel eens willen zien waarbij een rechter een eerder veroordeelde overvaller die opnieuw terechtstaat voor bijvoorbeeld doodslag een straf geeft van minder dan zes jaar.” Volgens Van Zutphen gaat men er van uit dat de rechterlijke macht in Nederland veel te mild is voor criminelen, terwijl dit niet het geval is. Het gevaar van het wetsvoorstel van Opstelten is dat het niet meer aan de rechter is om te oordelen over een gepaste straf, aldus het NVvR.

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (78)