Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Opstelten, Peper willen hertelling Rotterdamse stemmen

  •  
09-03-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
rdam_300a.jpg
Oud-burgemeesters: twijfel rond uitslag wegnemen
Bram Peper en Ivo Opstelten, beiden oud-burgemeester van Rotterdam, vinden dat burgemeester Aboutaleb de stemmen in de havenstad moet laten hertellen. Aanleiding is de aanhoudende onrust over de uitslag.
In de media doen wilde verhalen de ronde waarvan vaak onduidelijk is wat er van klopt. Zo rectificeerde   TV Rijnmond op de website al snel een op TV uitgezonden nieuwsbericht dat een PvdA-kandidaat betrokken was bij onregelmatigheden op een stembureau. De beschuldiging bleek niet te kloppen.
RTEmagicC_4417144475_be075ae43b.jpg
Dezelfde zender liet iemand aan het woord die beweerde dat hij twee keer had kunnen stemmen. Eerder werd al bekend dat er op een stembureau bij de telling iets meer dan honderd stemmen waren overgeslagen. Bij de uitslag in Rotterdam versloeg de PvdA rivaal Leefbaar Rotterdam met slechts een paar honderd stemmen verschil.
Leefbaar Rotterdam had vooraf al ingezet op het signaleren van onregelmatigheden. Volgens weekkrant de Havenloods werden op verkiezingsdag partijmensen met foto- en videoapparatuur op pad gestuurd om ‘bewijsmateriaal’ te verzamelen.
In het AD pleiten de oud-burgemeesters nu voor hertelling. Burgemeester Aboutaleb zag daar kort na de verkiezingen nog van af.
Opstelten:
”Dat was op dat moment een goede beslissing. Maar mede door de fouten die daarna aan het licht zijn gekomen, kan er een situatie ontstaan die kiezers niet begrijpen. Hertellen is het beste advies. Dat kost twee dagen en dan is het klaar en over.”
Update 11:40  Bron Havenloods toegevoegd.
cc-foto: cermivelli

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.