117

Opstelten roept brave burgers op overvallen te filmen

Wie zelfs al het vermoeden heeft dat een overval gaat plaatsvinden, moet zijn mobieltje trekken

‘Pak de overvaller. Pak je mobiel’, is de leuze van de nieuwe veiligheidscampagne waarvoor minister Opstelten (Veiligheid) vandaag het startsein heeft gegeven. Brave burgers die ook maar het vermoeden hebben dat een overval gaat plaatsvinden worden opgeroepen de dader de filmen of te fotograferen en aansluitend 112 te bellen.Uiteraard allemaal op veilige afstand, zonder zichzelf in gevaar te brengen”, legt het ministerie uit in een toelichting.

De commercial die Opstelten liet maken, laat zien dat een overval letterlijk is terug te draaien wanneer oplettende burgers de daders filmen of fotograferen. Op die manier zouden de daders sneller gepakt en berecht kunnen worden.

De aanpak van overvallen heeft een hoge prioriteit van Opstelten. Hij wil het aantal daders die schuldig worden bevonden aan overvallen de komende vier jaar verdubbelen. De doelstelling van het ministerie is eveneens een daling van het aantal overvallen. In 2009 vonden 2.900 overvallen plaats. Opstelten hoopt dat dit aantal in 2015 is gedaald naar 1.900.

De campagne is onderdeel van de Week van de Veiligheid en het Donkere Dagen Offensief. De politie is gewend dat het aantal overvallen toeneemt in de maanden oktober tot en met maart omdat het in deze maanden sneller donker is buiten.

Volkskrant: Campagne: Leg een overval vast met je mobiel
Pak je mobieltje: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (117)