28

Opstelten: Teeven-deal is no big deal

Debat met minister Opstelten over witwaspraktijken loopt af met een sisser ... 'Witwassen werd later pas strafbaar'

Als officier van justitie heeft staatssecretaris Fred Teeven in 2000 een deal gesloten met drugscrimineel Cees H. Het OM had beslag gelegd op rekeningen van Cees H. in Luxemburg. In een schikking mocht Cees H. 1,25 miljoen gulden houden, terwijl het OM 750.000 gulden opstreek. Dit alles achter de rug van de Belastingdienst om. ‘Witwaspraktijken’ noemen critici het. Minister Opstelten (Justitie) heeft zich donderdag in de Tweede Kamer moeten verantwoorden over de deal. Volgens hem is alles volgens de destijds geldende wet gegaan. Van witwassen is dus geen sprake, aldus Opstelten.


De oppositie wil weten waarom de Belastingdienst niet is geïnformeerd, en waarom het geld via Luxemburg en Nederland uiteindelijk weer in de handen van H. kwam. Ook is onduidelijk over welk bedrag het gaat: volgens Opstelten heeft H. 1,25 miljoen gulden ontvangen, volgens de advocaat van H. gaat het om meerdere miljoenen. 

In een brief liet Opstelten eerder al weten dat het OM in 2000 niet verplicht was de fiscus actief te informeren over schikkingen. Ook zou het toenmalige College van Procureurs-Generaal over de ontnemingsschikken hebben beraadslaagd. “Van belang is dat het College met de uiteindelijke schikking heeft ingestemd en daarmee ook heeft afgewogen of in dit bijzondere geval afstemming achterwege kon blijven”, aldus Opstelten. Toenmalig procureur-generaal Steenhuis ontkent dit. Hij zegt in Nieuwsuur dat hij de deal “nooit zou hebben goedgekeurd”.

Het debat eindigde uiteindelijk in een sisser. Opstelten houdt vol dat volgens de regels is gehandeld, het stond immers “niet vast dat het geld uit misdrijven afkomstig was”. Bovendien was Cees H. zelf verantwoordelijk voor het betalen van belasting. En: witwassen is later, pas op 14 december 2001, strafbaar gesteld.

Dinsdag stemt de Tweede Kamer over een aantal moties dat tijdens het debat is ingediend. De oppositie wil onder meer informatie over de voorwaarden van de deal. Een aantal partijen wil meer weten over welk bedrag Cees H. exact tot zijn beschikking kreeg.

Geef een reactie

Laatste reacties (28)