38

Opstelten verdraaide conclusies onderzoeksrapporten

Probeerde zo zijn harde aanpak van wietteelt te rechtvaardigen

Onderzoekers zijn niet te spreken over hoe hun publicaties over wietteelt door hun opdrachtgever, veelal het ministerie van Veiligheid en Justitie, zijn gepresenteerd. Onwelgevallige publicaties zijn uitgesteld, conclusies selectief naar buiten gebracht (‘cherry picking’) en vraagstellingen zo gestuurd dat de uitkomst het beleid ondersteunt. Oud-minister Ivo Opstelten (VVD) gebruikte de rapporten om de harde aanpak van wietteelt te rechtvaardigen, maar het wetenschappelijk fundament daarvoor is brozer dan voorgesteld.

Dat schrijft de NRC op basis van een rondgang langs wetenschappers en onderzoekers. Een van de door het ministerie getrokken conclusies was dat het overgrote deel van de nederwiet naar het buitenland zou gaan. Dat werd gebaseerd op een rapport van de KLPD uit 2006. Maar de schrijver van dat rapport heeft ook al intern laten weten dat die conclusie niet door het rapport wordt gerechtvaardigd. Ook de conclusies van een later rapport van het WODC werd op dezelfde manier door Opstelten verdraaid.

Opstelten wees ook graag naar het beleid in andere landen. Daarom gaf hij in 2103 het onderzoeksbureau Rand Europe de opdracht een overzicht te maken van landen die wietteelt toestaan of ermee experimenteren. Ook de conclusie van dit rapport werd door de toenmalige minister verdraaid. Hij haalde eruit dat regulering in andere landen minder ver gaat dan gedacht, maar ook dat stond er niet.

CC Foto: Lollyman 

Geef een reactie

Laatste reacties (38)