18

Opstelten: Werk politie moet minder ‘riant’

Update: Agenten nu te weinig inzetbaar ... Opstelten wil agenten ook vaker en sneller preventief laten fouilleren

Een Kamermeerderheid is het met minister Opstelten eens dat de huidige arbeidstijdenregeling bij de politie het systeem tegenwerkt. Deze werktijden zijn volgens de minister te riant en belemmeren de inzetbaarheid van agenten.

Werken bij de politie is maatwerk vindt Opstelten en wanneer zich een incident voordoet moeten agenten inzetbaar zijn. De huidige arbeidstijdenregeling strookt niet bij die instelling vindt hij. Zo hebben agenten recht op 26 vrije zondagen per jaar terwijl de meeste andere werknemers er 13 hebben. En ook mogen agenten maximaal een werkdag van 9 uur draaien. Normaal gesproken is dat 12 uur.

De SP wil niet zomaar snijden in de werktijden. De regels zijn volgens de partij bedoeld om agenten te beschermen omdat ze zwaarder en verantwoordelijk werk doen. Vanmiddag debatteert de Kamer over de kwestie.

Update 10.00

Opstelten presenteert donderdag ook een wetsvoorstel die er voor zorgt dat de politie vaker en sneller preventief mag fouilleren. Hij wil burgemeesters de macht geven om risicogebieden aan te wijzen waar agenten twaalf uur lang iedereen mag controleren, meldt NRC. De maatregel is bedoeld om in te spelen op evenementen waar onrust of geweld dreigt. Tot nu toe mocht alleen de gemeenteraad toestemming geven voor het preventief fouilleren.

Ook wil Opstelten dat arrestanten altijd gefouilleerd mogen worden, nu mag dat alleen bij bijzondere gevallen. Wanneer blijkt dat zij wapens op zag dragen kunnen ze dan ook direct bekeurd worden in plaats dat ze mee moeten naar het bureau voor een proces verbaal.
NOS: ‘Werktijdregeling politie te riant’

Geef een reactie

Laatste reacties (18)