130

Opstelten wil opperhoofd nationale politie zijn

Update: SP: 'Los problemen in de wijk op wijk- of gemeenteniveau op' ... Minister van Veiligheid en Justitie verantwoordelijk voor nieuwe nationale politie

Minister Opstelten heeft bij de presentatie van zijn plannen voor de opzet van de politie aangekondigd één korpsbeheerder te willen. Als het aan Opstelten ligt wordt de minister van Veiligheid en Justitie de korpsbeheerder. De korpsbeheerder zal verantwoording moeten afleggen aan de Kamer.


Het is niet de bedoeling dat de minister van Veiligheid en Justitie ook het gezicht zal worden van de nationale politie. Die taak is voor de nationale korpschef.

In totaal komen er, zoals vastgelegd in het regeerakkoord, tien politieregio’s. Opstelten hoopt dat de reorganisatie en herstructurering van de politie zal leiden tot minder bureaucratie, minder bestuurlijke drukte en betere opsporing.

Update 15.40

SP-Tweede Kamerlid Ronald van Raak waarschuwt dat de invoering van een nationale politie niet ten koste mag gaan van de zeggenschap van gemeenten over de lokale veiligheid. In een reactie zegt Van Raak:

Het is goed dat de minister meer verantwoordelijkheid neemt voor de politie. De 25 politiekorpsen hebben laten zien dat zij die verantwoordelijkheid niet aankunnen. De korpsen hebben honderden miljoenen uitgegeven aan computersystemen die niet werken. Ook de inkoop van materiaal en het beheer van het personeel is een rommeltje. De problemen in de wijk kunnen we echter niet nationaal oplossen. Daarom wil de SP de verzekering dat prioriteiten lokaal worden gesteld, door de lokale politie, de burgemeester en de gemeenteraad. De plannen hiervoor zijn door de minister nog niet goed uitgewerkt.

SP: Van Raak: ‘Alleen nationale politie als gemeenten voldoende te zeggen krijgen’

NOS: Nationale korpschef wordt gezicht politie

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (130)