50

Opstelten wil VVD-vriendje in top Justitie zetten

Bezwaren van de hoogste ambtenaren op Justitie schuift de demissionair minister terzijde 

Demissionair minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) zal partijgenoot Pieter Cloo voordragen als nieuwe secretaris-generaal van zijn ministerie. Dat melden Haagse bronnen aan NRC Handelsblad. Met de keuze voor deze oud-bestuurder van het UWV gaat Opstelten recht tegen zijn belangrijkste ambtenaren in. Cloo heeft een controversieel verleden bij het UWV. In 2004 moest hij bijna opstappen. Toenmalig minister De Geus (Sociale Zaken, CDA) verweet hem verkeerde informatie te hebben verstrekt over hoge verbouwingskosten bij het UWV.

Opstelten wil per se iemand van buiten het traditionele, Haagse circuit en een partijgenoot als opvolger van huidig secretaris-generaal Joris Demmink (ook VVD), zo schrijft NRC. Veel ambtenaren twijfelen echter aan de leidinggevende en bindende capaciteiten van Cloo; binnen de rijksdienst staat hij bekend als ‘rauwdouwer’.

Een directeur van het UWV die de hoge verbouwingskosten had aangekaart en in 2005 werd ontslagen, uitte tijdens zijn ontslagzaak harde kritiek op Cloo. Volgens directeur Jan de Jonge had Cloo de Europese aanbestedingsregels voor nieuwe huisvesting omzeild. Daarbij zou Cloo, aldus De Jonge, zijn geholpen door een deal met de toenmalige burgemeester van Rotterdam, Ivo Opstelten. Cloo heeft de aantijgingen van De Jonge altijd ontkend.

Cloo vertrok in 2006 bij het UWV en werd partner bij adviesbureau Boer & Croon. Hij werkte als interim-manager voor onder meer het ministerie van Justitie, recentelijk bij de nationale politie in oprichting.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie wil geen commentaar geven op de aanstaande benoeming zolang deze niet officieel is. Cloo zelf was vanmorgen niet bereikbaar, aldus NRC.

NRC Handelsblad: Opstelten wil partijgenoot in top Justitie – tegen zin van ambtenaren

Foto-cc: Roel Wijnants

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (50)