13

‘Opstelten zou niet álle kentekens mogen opslaan’

Plannen kabinet mogelijk in strijd met Europese privacyregels

Het kabinet wil alle kentekens van passerende automobilisten op slaan. Juristen trekken vandaag in dagblad Trouw aan de bel: het is mogelijk in strijd met Europese privacyregels.

Minister Opstelten (VVD) wil alle kentekens van passerende auto’s filmen en de beelden gedurende vier weken opslaan. Zo denkt hij de politie te kunnen helpen bij de opsporing van ernstige misdrijven. Nu de hoogste rechterlijke instantie van de Europese Unie dinsdag heeft verklaard dat het opslaan van metadata van iemands bel- en internetgedrag niet mag, omdat het een te grote inbreuk is op de privacy, gaan de juristen ervan uit dat de uitspraak ook kan gelden voor het wetsvoorstel van Opstelten.

Een woordvoerder van de minister houdt vol dat het plan aan de Europese privacynormen voldoet. De juristen wijzen echter op het feit dat kentekens van íedereen worden opgeslagen. En daar zit hem nu juist de pijn, aldus Wouter Dammers in Trouw. Het Hof vindt dat bij de massale opslag van gegevens waarborgen nodig zijn. Volgens Dammers ontbreekt het in het voorstel van Opstelten aan zulke waarborgen.

Hoogleraar recht en technologie Bert-Jaap Koops (Universiteit Tilburg):

Opstelten noemt voorbeelden van misdrijven waarbij kentekenregistratie bijdroeg aan het oplossen van de zaak, maar de vraag is: was het essentieel?

Dinsdag vernietigde het Europese Hof van Justitie de dataretentierichtlijn, waarin wordt bepaald hoe en hoe lang telefoon- en internetgegevens van Europese burgers opgeslagen mogen worden.

Staatssecretaris Fred Teeven liet hierop weten vooralsnog niets aan zijn beleid te zullen wijzigen. Hij wil de uitspraak van het Hof eerst grondig bestuderen, voordat hij een einde maakt aan het schenden van de rechten van burgers.

Burgers tegen Plasterk
De actiegroep Burgers tegen Plasterk heeft zich aangesloten bij een Britse procedure bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Ze proberen een verbod op het systematisch en grootschalig aftappen van internetverkeer door Britse inlichtingendiensten af te dwingen. Burgers tegen Plasterk eist dat Nederland stopt met het gebruiken van informatie die op illegale wijze is verkregen.

Lees ook op Joop: Europees Hof maakt gehakt van richtlijn voor data-opslag

NRC: ‘Opslaan kentekens kan botsen met Europese privacyregels’

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (13)