11

Opvoedcursus gevangenis groot succes

Cursus voorkomt dat kinderen van gevangen moeders de criminaliteit ingaan

Bestrafte moeders die in de cel zitten krijgen sinds kort een opvoedcursus. Als een moeder in de gevangenis zit, is het risico namelijk groter dat haar kinderen later ook crimineel worden. De cursus, die van een preventieve werking uitgaat, is nu al een succes.

Bij moeders in de gevangenis die de opvoedtraining Betere Start volgen, hebben hun kinderen aanmerkelijk minder vaak gedragsproblemen. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Utrecht. Het ministerie van veiligheid en justitie pleit er nu voor dat alle gedetineerde moeders deze cursus aangeboden krijgen.

Meer nog dan een criminele vader heeft een criminele moeder een grote impact op het gezin. Het risico dat kinderen van gedetineerde moeders in de toekomst crimineel worden, is relatief hoog. Kinderen met gedragsproblemen gaan vaker de criminaliteit in. Als minder kinderen door de opvoedtraining van hun moeder gedragsproblemen vertonen, zullen er minder crimineel worden, is de gedachte.

De Universiteit Utrecht, Het Universitair Medisch Centrum Utrecht en de Penitentiaire Inrichting Ter Peel hebben het trainingsprogramma gezamenlijk met het ministerie van veiligheid en justitie ontwikkeld. Het is bedoeld voor gedetineerde vrouwen, die na hun vrijlating weer verantwoordelijk zijn voor de opvoeding van een kind tussen de 2 en de 10 jaar oud.

Volkskrant: Opvoedcursus voor moeders in de gevangenis helpt

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (11)